Ahogy egyre rövidebbek a nappalok és egyre hűvösebb az idő, annál jobban esik időről időre bekapcsolni a sütőt és alkotni valami laktató, sült finomságot, hogy meleggel és illatokkal teljen meg a konyha. Ilyenkor hajlamosak vagyunk sokkal több édességet enni, mint amennyire valójában szükségünk van. Éppen ezért most egy sós receptet osztunk meg veletek. A galette egy sós francia étel, kicsit hasonlít egy pizzabatyuhoz, de ha szereted a quiche-t, ezt is érdemes kipróbálnod!
Hozzávalók (4 adaghoz):
A tésztához:
- fagyasztott pite tészta, vagy ha szeretsz mindent magad készíteni, akkor:
- kb. 20 dkg liszt (ennek egy része igény szerint lehet natúr Rizs fehérje is)
- 4 evőkanál vegán margarin vagy kókuszzsír
- 1 teáskanál só
- kevés hideg víz, amennyit felvesz a tészta gyúrás közben
A töltelékhez:
- 1 közepes padlizsán felkockázva
- 1 közepes cukkini felkockázva
- 1 kápia paprika feldarabolva
- 1 kisméretű vörös vagy lilahagyma feldarabolva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál curry por
- só ízlés szerint
- bors (frissen őrölve a legjobb)
Elkészítés:
Ha saját tésztás készítesz, a felkockázott margarint/kókuszzsírt jól dolgozd össze a sóval és a liszttel, tegyél hozzá annyi vizet, amennyi ahhoz kell, hogy jól gyúrható tésztát kapj. Elteheted a hűtőbe pihenni egy fél órára, de ha már éhesen vágtál bele a konyhai munkálatokba, ez a rész kihagyható.
220°C-ra állítsd be a sütőt. Egy tálban keverd össze a felkockázott zöldségeket az olívaolajjal, curryvel, sóval és borssal. Aztán egy nagy tepsibe terítsd ki az olajos zöldségkockákat és tedd be őket a sütőbe kb. 30 percre. Ne legyenek teljesen készen, még a tésztaágyon is fognak pirulni. Tedd őket félre, hogy kihűljenek, közben vedd vissza a sütőt 200°C-ra.
Lisztes gyúródeszkán kezd el nyújtani a tésztát 25-30 cm-es körre, aztán tedd át sütőpapírra (csalni lehet úgy is, hogy rögtön a sütőpapíron nyújtod ki, ha már nagyon éhes vagy)! Oszlasd el a tölteléket a tészta tetején úgy, hogy a szélét (3-5 cm-t) üresen hagyod. Hajtogasd fel a széleket és tedd be sülni a galette-t 30-40 percre, amíg aranybarna nem lesz.
Tálaláskor tehetsz mellé házi paradicsomszószt vagy kesudiós dresszinget. Jó étvágyat hozzá!
Eredeti kép és recept forrása:
thekitchn.com