Növényi étrenden egyik legnagyobb kihívás, hogy mi kerüljön a szendvicsre. Szerinted is? Persze elméletben tudja az ember, hogy piríthat zöldségeket, kenhet rá hummuszt vagy avokádókrémet, néha még vegán bolti felvágottat is használhat - mégis a reggeli rohanásban nehéz olyan lelkesen nekiállni mindig változatos reggelit gyártani, mint ahogy a mosolygós vegán bloggertől láttad a legutóbbi videójában. Pedig tényleg sok olyan fantasztikusan finom vegán kence van, amit ha elkészítesz, több napra is megoldja a feltét problémádat. Egyik ilyen ez az arab konyhából ismerős, tojásmentes padlizsánkrém változat.
Hozzávalók:
- 1 közepes padlizsán
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál Natúr Borsó fehérje vagy Natúr Rizs fehérje
- 1 evőkanál tahini (szezámkrém)
- 1/2 evőkanál citromlé
- só, bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Pucold meg a hagymát, vágd fel nagyobb kockákra és serpenyőben, egy kis olajon kezd el pirítani. Közben vágd fel 1-2 cm-es kockákra a padlizsánt is. Ha már illatos a hagyma, dobd rá a felkockázott padlizsánt, sózd, borsozd és gyakori kevergetés mellett közepes lángon pirítsd addig, amíg meg nem puhul. Közben lehet, hogy kell még egy kis olajat önteni hozzá, mert elég sokat felvesz. Ha teljesen összeesett és megpuhult a padlizsán, vedd le a tűzről és hagyd egy kicsit hűlni. Végül az összes hozzávalóval együtt tedd robotgépbe és turmixold össze. Az sem baj, ha kicsit darabos marad, ha a rusztikusabb állagot szereted :). Hűtőben, jól záródó edényben 3 napig biztosan eláll. Egészségedre!