Őszi szezon tökéletes desszertje ez a liszt és cukor nélkül készült mini torta. Ha van egy kis maradék sütőtököd, pár perc alatt össze tudod állítani, mert sütni sem kell. A tök fantasztikusan finom, krémes állagot kölcsönöz a tetején lévő mousse-nak, amit nyugodtan fogyaszthatsz magában is pohárkrémnek akár. Leginkább a klasszikus avokádós csokimousse-hoz hasonlít, csak kisebb az ökolábnyoma. A tészta gyanánt készült réteget mi most datolyával készítettük, mert ez volt itthon, de legközelebb mindenképpen kipróbáljuk mazsolából és piaci dióból is, hogy kimaxoljuk a hazai alapanyagokat benne!
Hozzávalók:
2 db egyszemélyes tortácskához:
- 150 g sütőtök megsütve
- 50 g keserű csoki
- 20 g csokoládés Vegan Protein Triplex
- 1 tk. dió/mandulaolaj
- 50 g (pekán)dió
- 50 g datolya
- 1 csipet só
Elkészítés:
Aprítóban daráld le a diót, adj hozzá egy csipet sót és a datolyát, majd együtt turmixold teljesen morzsásra. Ha kész, nyomkodd sütőpapírral bélelt kis felfújtformákba a morzsát úgy, hogy legyen egy kis pereme. Ha nincs felfújt formád, akkor használhatsz muffin sütőformát, de egy alacsonyabb bögrét is akár, vagy készíthetsz dupla vagy tripla adagot rendes tortaformában - hidegen jól lehet már vágni a kész sütit. A sütőtököt kapard ki a héjából, ha még forró, nem is kell olvasztanod a csokit, csak hozzáadni és addig keverni, amíg el nem teljesen el nem oszlik. Ha hideg tökmaradékot használsz, akkor előbb olvaszd meg a csokit, add hozzá az olajat és utána keverd csak bele a tököt, hogy szép, homogén krémet kapj. Utoljára a proteinport add hozzá és keverd azzal is simára a mousse-t. Öntsd a tésztarétegre a krémet és tedd a hűtőbe pár órára. Ha sos gyorsan kell kész legyen mert vendégeket vársz, tedd a fagyasztóba egy rövid időre tálalás előtt - ha rendesen kihűlt, csak akkor lehet szépen vágni és áll meg a krém a villán. Egészségedre!