Születésnapokra, házassági évfordulókra vagy csak egy kellemes hétvégi családi programra is kiváló desszert ez az egészséges pitetorta. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű vagy durum liszt
- 1 ek. foszfátmentes sütőpor
- 0,75 dl extra szűz olívaolaj
- 10 dkg Xilit (nyírfacukor)
- 10 dkg darált mandula
- kb. 1 dl víz
----
- 1 kg szilva, meggy vegyesen
- 15 dkg Xilit (nyírfacukor)
- 10 dkg búzadara
- 2 tk. vaníliapor
Elkészítés:
A lisztet, a darált mandulát és a nyírfacukrot összeöntjük, hozzáadjuk a sütőport.
Kimérjük az olajat, beleöntjük, majd annyi vízzel hígítjuk, hogy rugalmas pitetésztát kapjunk.
Félretesszük, kissé pihenni, eközben elkészítjük a tölteléket: a szilvát és a meggyet kimagozzuk, egy tálba négy felé vágjuk és becukrozzuk, vaníliával ízesítjük.
Ekkor szórjuk bele a búzadarát is, a szilva levét a búzadara felveszi.
Egy tortaformát kiolajozunk, lisztezünk és belesimítjuk a tészta felét, erre rátesszük a szilvás tölteléket, majd befedjük a tészta másik felével.
Előtte azonban kiveszünk belőle kb. 5 dkg-nyi tésztát, melyekből kinyújtás után szíveket/ csillagot/stb. formálunk.
Ezt a pite tetejére tesszük. Vízzel hígított baracklekvárral kenjük meg, ez szép színt ad neki (tojássárga helyett), és még csillogó is lesz.
Közepes lángon, kb. 30 perc alatt kisütjük. A tetejét kávédarálón őrölt nyírfacukorral szórjuk meg.
TIPP: A darált mandulát kihagyhatjuk a tésztából, ez esetben az olaj mennyisége 1 dl legyen.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja