Ha szeretnéd csökkenteni a cukor és édesítők használatát, de megkívánsz valami sütemény-desszert-félét, akkor ezt a receptet ajánlom! Az édesburgonya ugyanis már önmagában elegendő ahhoz, hogy a szilvásgombóc tésztája kellemes legyen és ha a szilva elég édes, az sem kíván sok extra édesítést. Lisztnek mindenképp valamilyen semleges ízűt javaslok, nehogy elvigye más irányba ezt a csodás ízélményt. Próbáld ki és írd meg kommentben, hogy ízlett! Egészségedre!
Hozzávalók kb. 15 db-hoz:
40 dkg főtt édesburgonya
20 dkg zabliszt
kb. 15 dkg fehér tönkölyliszt
2 evőkanál olvasztott vaj
1 tojás sárgája
csipet só
Töltelékhez:
kb. 15 db szilva kimagozva
fahéj
eritrit v nádcukor
Tetejére:
20 dkg darált dió v mogyoró, mandula
Elkészítése:
Az édesburgonyát héjastól megfőztem, majd kicsit kihűtöttem, lehúztam a héját és villával széttörtem. Hozzáadtam a zablisztet és a tönkölylisztet, a 2 evőkanál vajat, a tojássárgáját, csipet sót. A liszt mennyisége változhat, elég ragadós eleinte a tésztája, kevés lisztet adjatok mindig hozzá, amíg rugalmas, de már nem ragadós tésztát kaptok. Fél órára félretettem.
Kimagoztam a szilvát, mindegyik közepébe szórtam pici fahéjat és cukrot. Feltettem egy nagy lábosban a vizet forrni, ezalatt pedig alaposan lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtottam a tésztát. Kb. 8×8 centis kockákra vágtam, mindegyik közepére tettem egy szilvát, majd a széleit összezártam és gombóccá formáltam őket. Ezután a forrásban lévő vízbe dobtam a gombócokat, egyszerre max. 4-5 darabot, megvártam, míg feljönnek a víz felszínére és onnantól számítva, még kb. 4 percig főztem őket, majd leszűrtem és pirított darált magokba forgattam, szilvalekvárral tálaltam.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project blog