Szereted a mézeskalácsot? Akkor ez lesz az egyik kedvenc recepted! Tojás és lisztmentes mézeskalács keksz, egy kis extra csokoládéval és persze növényi fehérjével, hogy laktatóbb, tartalmasabb, egészségesebb legyen! Karácsonyi ajándéknak is elkészítheted akár, mivel tartós keksz, több napig is eláll.
Hozzávalók (kb 24-30 darabhoz):
- 250 gramm mandula vaj (vagy egész mandula)*
- 100 gramm barnacukor
- 50 gramm gluténmentes zabpehely (aprószemű, de nagyszemű is lehet)
- 30 gramm vaníliás Vegan PROT3IN TRIPLEX fehérje
- 5 gramm szódabikarbóna
- 1 evőkanál chia mag**
- 5 gramm mézeskalács fűszerkeverék
- 2 gramm vanília őrlemény
- 60 gramm jó minőségű csokoládé (karob, vegán csokoládé, étcsokoládé, ízléstől függően) - ha elérhető, akkor csokoládé pasztilla formában. Helyettesíthető ízlés szerint aszalt gyümölccsel (pl. vörösáfonya) is.
*Egész mandulából a következőképp készíthetsz mandulavajat: 180 fokra előmelegített sütőben pirítsd meg őket (nem kell semmilyen zsiradék, csak a mandula), amíg aranybarnák nem lesznek - erőteljes illatot is fogsz érezni. Ez után vedd ki, hagy kihűlni kicsit és még melegen dolgozd el krémesre robotgépben.
** A chia magot ez esetben a tojás helyettesítésére használjuk (1 evőkanál chia mag+3 evőkanál víz). Ha ez épp nem áll rendelkezésedre, akkor ugyanennyi őrölt lenmaggal és vízzel is elérheted a kívánt hatást, vagy 1 összetört banánnal.
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Tegyél sütőpapírt egy tepsibe.
- Ha szükséges, készítsd el a mandulából a mandulavajat.
- A chia magot áztasd be 3 evőkanál vízbe és hagyd állni 10 percig.
- Tedd a mandulavajat, a barnacukrot, a zabpelyhet, a fehérjeport, a szódabikarbónát, a vanília őrleményt, a mézeskalács fűszerkeveréket és a beáztatott chia magot egy edénybe. Keverd őket alaposan össze.
- Add hozzá a csokoládét is, óvatosan keverd bele.
- A masszából púpozott teáskanálnyi adagokat vegyél és formázd őket gömb alakúra. Helyezd őket a tepsibe, de hagyj közöttük egy kis helyet, mert szét fognak terülni. Ha szeretnéd, villával, vagy egy késsel finoman lapítsd le a gömböket egy kicsit.
- 8-10 percig süsd őket, figyelj oda, hogy ne süsd túl őket.
- Vedd ki őket a sütőből és tedd egy sütőrácsra hűlni. Amikor frissen kiveszed őket, még puhák lesznek, de szoba hőmérsékleten hamarosan ropogósabb, kekszesebb állagúra szilárdulnak (ezért is fontos, hogy ne süsd túl, mert akkor kőkemény lesz).
- Légmentesen záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tárold őket.