Ez a tepsiben sült csoda önmagában is laktató és egyedi finomság, de köretként is fogyaszthatjuk. Kiemelten ajánljuk azoknak, akik úgy hiszik, a húsmentes ételek nem okozhatnak fergeteges ízkavalkádot a szánkban. :)
Hozzávalók:
- 20 dkg barna rizs
- 4 nagyobb sárgarépa
- 2 fej vöröshagyma
- 1 bögre dió
- 1 bögre kesudió
- 10 dkg trappista sajt (vagy növényi sajt, natúr)
- 1 csokor friss petrezselyem (v. 3-4 ek. szárított)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4-5 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. pirospaprika
- 1 ek. paprikakrém
- (himalaya) só - ízlés szerint
Elkészítés:
- A rizst kifőzzük, majd egy tálba tesszük.
- Meghámozzuk, majd lereszeljük a répát.
- A magokat (dió és kesudió) megdaráljuk.
- A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk és olaj + víz keverékén megpároljuk.
- Erre rászórjuk a megdarált diót, az előzetesen meghámozott és lereszelt répát, a pirospaprikát, ízesítjük a paprikakrémmel, fokhagymával, sóval.
- Pár perc alatt "összesütjük-főzzük".
- Ehhez hozzákeverjük a reszelt sajtot és olajjal kikent tepsibe simítva 20 perc alatt 180 fokon összesütjük.
TIPP: Kesudió helyett használhatunk csupán diót, de mogyorót is.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja