Szendvicsre kenhető zöldségkrém receptekből sosem elég! Korábbi bejegyzéseink között megtalálod a klasszikus hummuszt fehérjével turbózva, vagy egy majonéz nélküli, teljesen vegán padlizsánkrém receptjét is. Most a nyári szezon egyik kedvencéből, a cukkiniből készítettünk krémet és teszteltük natúr fehérjével!
- 1 nagy cukkini
- 1 csésze/kis doboz főtt csicseriborsó (elhagyható)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 új lila hagyma a zöld szárával együtt
vagy 1 nagy fej lila hagyma
- 1 evőkanál tahini
- 2 evőkanál natúr borsó fehérje
- 1 evőkanál olíva- vagy dióolaj
- +kevés olaj a sütéshez
- só, bors, grillfűszer ízlés szerint
Mosd meg a cukkinit és vágd fel nagyobb kockákra. A fokhagymákat felezd el, a lila hagymákat is vágd falatnyi darabokra. Serpenyőben egy kevés olajon kezd el pirítani őket így együtt, sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint. Ha már puhák a zöldségek és 1-1 oldaluk barnára pirult, húzd félre őket a tűzről. Ha kihűltek, tedd őket robotgépbe az összes többi hozzávalóval és turmixold nagyjából simára. Ha csicseriborsót is használsz, töményebb és kicsit hummuszos íze lesz a krémednek, ha elhagyod, könnyedebb lesz, de kevésbé tápláló is. Bárhogy is készíted, nem csak kenyérre kenheted, de tortillában is lehet ez az alapkence, vagy hasábokra vágott zöldségekhez mártogatósnak is fogyaszthatod. Egészségedre!