Ez egy kifejezett "úti-süti", vagy nyaralós süti. Több napig is eláll, tartalmas, tápláló és a gyümölcs a szezonnak megfelelően változtatható benne - vagy akár aszalványra is cserélhető. A ribizlis verzió nyáron azért nagy kedvencem, mert az alapvetően édes ízbe így egy kis frissítő savanykásságot csempészhetek így. Próbáld ki, vidd magaddal kirándulásra, strandolásra, utazásra! Egészségedre! :-)
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg puha vaj
1 tojás
10 dkg eritrit v nyírfacukor
fél mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
fahéj
10 dkg ribizli
10 dkg fehér csoki v étcsoki (elhagyható)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A zabpelyhet, a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, sót összekevertem egy tálban. A tojást felvertem, habosra kevertem a vajjal és a cukorral, majd hozzáöntöttem a lisztes keverékhez.
Beleszórtam a felaprított csokit és a leszemezett ribizlit, majd kézzel összegyúrtam. Nem baj, ha néhány ribizliszem összenyomódik, még jót is tesz a keksznek.
Nagyobb diónyi gombócokat formáztam a masszából vizes kézzel, mert így nem tapad és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, majd egy kis pohár aljával enyhén kilapítottam őket.
Kb. 15-20 perc alatt megsülnek. Mikor kivettem a sütőből még puhák, de ha kihűl ropogósra keményedik. Üvegben vagy fémdobozban eláll.
Forrás: Pálmafa Project Blog (palmafaproject.cafeblog.hu), Zsuzsi blogja