Egyszerűen odavagyok a sütőtökös ételekért! A sütőtökből készült krémleves már kifejezetten "trendinek" is számít az ételek között, de én azt javaslom, próbáljátok ki más formában is a sütőtököt, kísérletezzetek bátran! Nálam egy ilyen próbálkozás eredménye lett ez a spagetti, ami szerelem volt első falásra, de nem csak nekem: aki csak megkóstolta, repetázott... ;-) Próbáld ki Te is és írd meg nekem kommentben, mit szoktál még készíteni sütőtökből!
Hozzávalók 4 főre:
1 csomag spagetti
1 hosszúkás kanadai tök fele
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál tejföl (laktózmenteset használtam, de használhatsz növényit is)
1 teáskanál mustár
1 mokkáskanál szárított tárkony
só, bors
kókuszolaj
Tetejére:
10 dkg mandula
10 dkg parmezán (vagy bármilyen kemény, esetleg füstölt sajt)
Elkészítés:
A tököt meghámoztam, kimagoztam, felkockáztam, egy lábosba tettem, felöntöttem vízzel és forrástól számítva kb. 15 perc alatt puhára főztem. Leszűrtem, a főzővízéből kb. 3 decit félretettem, sőt akár az egészet is érdemes megtartani és a tésztát kifőzhetitek benne.
Egy száraz serpenyőbe beleszórtam a mandulát, pár perc alatt illatosra pirítottam és mozsárban darabosra törtem, félretettem. Ugyanebben a serpenyőben felhevítettem kevés kókuszolajat rászórtam a sütőtököt, belereszeltem a fokhagymákat, kicsit átkevertem. A tök gyakorlatilag egyből elkezd szétfőni, a félretett főzővízből öntöttem hozzá egy kicsit, aztán még néhányszor egy keveset, hogy krémes, de nem túl folyós állaga legyen a mártásnak. 5-10 perc elég neki. Közben fűszereztem, a végén hozzákevertem a tejfölt és a mustárt, hagytam azzal is egyet rottyanni és kész is.
Kifőztem a spagettit, tányérra tettem, a parmezánt lereszeltem és a tört mandulával együtt a sütőtökös mártás tetejére szórtam.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project blog