A babonák szerint január elsején azért kell lencsét (pontosabban szemes ételt) enni, mert az az aprópénzt, tehát a szerencsét, gazdagságot jelképezi. Mi viszont azt ajánljuk, hogy ne csak az év egyetlen napján kapjon előkelő helyet a menüben! A lencse finom, rendkívül egészséges és tápláló, ebben a különleges őszi ízvilágban pedig mindenképpen érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 25 dkg barna lencse
- 10 dkg sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 2 dl tejszín/szójadresszing
- 23 tk. himalaya só
- 3 tk. ételízesítő
- 2 tk. majoranna
- 1 ek. paprikakrém
- 2-3 ek. mustár
- 3 ek. finomliszt
Elkészítés:
- A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és olaj + víz keverékén megpároljuk.
- Hozzáadjuk a barna lencsét, a fűszereket, paprikakrémet és annyi vízzel felöntjük, ami legalább két ujjnyira ellepi a lencsét.
- Majdnem készre főzzük, szükség szerint pótoljuk a vizet.
- Amikor majdnem puha a lencse, hozzáadjuk a meghámozott és kockákra vágott sütőtököt.
- Amíg összeforr a lencse és a sütőtök, elkészítjük a rántást: száraz serpenyőben a lisztet megpirítjuk, vízzel felöntjük.
- Szita segítségével hozzáadjuk a főzelékhez.
- Ekkor keverjük bele a tejszínt/dresszinget is.
- Összeforraljuk és tálaljuk.
TIPP:
- Gazdagíthatjuk pritaminpaprka kockákkal is.
- Hagyományos lencsével is elkészíthető, de ez a barna lencse hamarabb fő, és különleges íze van.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja