Íme az egyik legjobb és legegyszerűbb spenótrecept, nekem elhiheted, sokat kipróbáltam. Liszt-és tejmentesen készül - ha szeretnéd, utóbbit tehetsz bele, de kérlek adj egy esélyt ennek a receptnek is, szerintem nem fogod megbánni ;-) A kölessel sűrítés nem csak remek ötlet, de nagyon laktatóvá is teszi spenótunkat és nem veszíti el finom, házias jellegét sem. Fűszerezd bátran, magyarosan, ahogy jól esik.
Hozzávalók 2 főre:
450 g fagyasztott spenótpüré (nem a tejszínes!)
1 bögre csicseriborsó (konzerv is jó)
fél bögre köles (kb. 1,5 deci)
3 duci gerezd fokhagyma
2 deci mandulatej (tehéntej is jó, de kókusztejjel is nagyon finom)
só, bors
szerecsendió
fél mokkáskanál őrölt római kömény
kókuszolaj
Elkészítés
A csicseriborsót előző nap reggel beáztattam, majd este puhára főztem.
A fokhagymákat apróra vágtam, kevés kókuszolajon folyamatos keverés mellett kicsit megfuttattam egy-két perc alatt, majd felöntöttem a tejjel, összeforraltam és hozzáadtam a spenótpürét. Sóztam, borsoztam, reszeltem bele egy nagy késhegynyi szerecsendiót, majd összefőztem az egészet. Megvártam, míg felforr, kb. 10 percig rotyogott. Ha túl sűrű,nyugodtan adjatok hozzá még pici tejet. Ezalatt a kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem. Ha beszívja a vizet, zárjátok el a gázt alatta és fedő alatt kb. 10 perc alatt teljesen átpuhul.
Ezután a spenóthoz adtam a kölest és botmixerrel krémesre turmixoltam, nem baj, ha picit darabos marad.
A csicseriborsót egy kanál kókuszolajon, egy fél mokkáskanál őrölt római köménnyel megszórva 5-10 perc alatt, néha megrázogatva a serpenyőt, megpirítottam, majd tálaláskor a spenótra szórtam.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja