Ha valami különlegesre és szokatlanul finomra vágytok, akkor ezt mindenképpen készítsétek el! Kevesen tudják (vagy hiszik el...), de az eper és a spárga nagyszerű páros! Ez a pite alapvetően sós ízvilágú, de az epertől igazán különleges lesz. Nekem ez egy tökéletes hétvégi reggeli volt még langyosan. A tésztát már előző este összeállítottam és belenyomkodtam a formába, így másnap reggel csak a tölteléket kellett elkészítenem és megsütnöm. Ha kipróbáltad, mindenképpen írd meg kommentben a véleményed! :-) Egészségedre!
Hozzávalók 24 cm átmérőjű sütőformához:
1 csomag spárga
20 dkg eper
Tésztához:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg őrölt lenmag v dió, mandula
15 dkg vaj(nálam fele vaj- fele kókuszolaj)
1 mokkáskanál szárított bazsalikom (elhagyható)
só bors
Töltelék:
120 ml kefir v tejszín
2 tojás
citrom reszelt héja
só, bors
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Attól függően, hogy milyen lisztet használtok, lehet, hogy több vagy kevesebb vaj is elegendő, hogy nyújthatóvá összeálljon, ezért inkább apránként adagoljátok azt hozzá. Ezután betettem a hűtőbe kb. 10 percre tésztát.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Kivajaztam egy sütőforma alját és széleit. A töltelék hozzávalóit összekevertem egy habverővel. A spárga végeit ott ahol el akart pattanni letörtem, majd forrásba lévő vízbe tettem őket kb. 5 percre. Elég előfőzni, mert a sütőben még puhulni fog. Leszűrtem, leöblítettem hideg vízzel. Az epreket hosszában félbe vagy 3 részre szeltem, attól függően mekkorák a szemek.
A tésztát kivettem a hűtőből, és itt nyújtani kéne, ha így csináljátok akkor két műanyag fóliadarab között a legcélszerűbb, de nekem egyszerűbb ilyenkor formálni egy hengert belőle, majd vékony szeletekre vágni és beletapasztani egyenletesen a forma aljába és kb. 1 cm magasságban az oldalára. Betoltam a sütőbe 10 percre a tésztát, majd kivettem és beleöntöttem a tojásos keveréket, majd körben belehelyeztem a spárgákat, miután méretre vágtam a végeit nagyjából, hogy szépen kör alakban le tudjam őket rakni. A spárgák közé pedig az eperszemek kerültek. Visszatoltam a sütőbe kb. 20 percre, akkor jó, ha a tojásos keverék már nem folyós benne és tészta széle is szépen megsült. Szerintem langyosan a legfinomabb friss salátával, fetával, vagy kecskesajttal megszórva.
Forrás:Pálmafa Project blog, Zsuzsi blogja