A gyerekek imádják ezt a sütőtökös muffint!
Az íze hasonlít a répatortára, mert a két zöldség nagyon hasonló, egyszerűen csak behelyettesítettem a répát tökkel. Mindkettő remekül ízesíthető, például fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. A sütőtök héja finom puhára és jól haraphatóra sül, nem is kell meghámozni.
12 muffinhoz:
400 gr. kimagozott, durvára aprított sütőtök héjastul
300 gr. Xilit (nyírfacukor)
4 nagy méretű tanyasi vagy biotojás
tengeri só (csipet)
300 gr. sima liszt átszitálás nélkül (fele teljes kiőrlésű liszt)
2 púpozott kávéskanál sütőpor
maréknyi dió
1 kávéskanál őrölt fahéj
175 ml extra szűz olívaolaj vagy (bármilyen hidegen sajtolt olaj)
A cukormázhoz:
1 narancs lereszelt héja
1 citrom lereszelt héja
és ½ citrom leve
140 ml tejföl*
2 kanál púpozott átszitált porcukor vagy darált xilit
1 hosszában felhasított vanília rúd, kikapart magva
Előkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra(gázsütőnél 4-es fokozat),
a tepsit béleljük ki muffin formájú papírformákkal.
Elkészítés:
A sütőtököt konyhai robotgépben finomra aprítjuk, majd hozzá adhatjuk a xilitet és a tojásokat,adjunk hozzá egy csipet sót, lisztet és a sütőport, diót, fahéjat, valamint az olíva olajat. Ezeket alaposan dolgozzuk össze, közben valószínű le kell állítani a gépet, és az oldaláról bele keverni a masszát, mert sűrű lesz.
Nem kell túlzásba vinni a keverést, csak elegyíteni akarjuk az összetevőket. Töltsük meg a papírformákat süteménymasszával, süssük az előmelegített sütőben 20-25 percig.
Úgy győződhetünk meg róla, hogy megsült-e, hogy bele szúrunk egy hústűt, vagy fogpiszkálót, és ha tiszta miután ki húztuk,akkor megsült.
Ha egy kicsit még ragad, akkor egy rövid időre (1-2) percre tegyük vissza a sütőbe.
A készre sült muffin vegyük ki a sütőből és tegyük egy rácsra hűlni. Amint a muffin be került a sütőbe, lássunk hozzá a cukormáz elkészítéséhez.
Tegyük tálba a narancs lereszelt héjának nagyobbik részét és a citrom lereszelt héját ,
ill. a citrom levét, adjuk hozzá a tejfölt ,a porcukrot, és a vaníliamagvakat, majd jól keverjük össze.
Kóstoljuk meg, hogy kell-e igazítás,a porcukor vagy a citromlé mennyiségén, hogy az édes és savanyú egyensúlyba kerüljön.
Tegyük hűtőbe, míg a sütemény kihűl, aztán kanalazzuk a mázat a sütemények tetejére.
* állati termék mentesen étkezőknek: növényi tejföl