Friss, laktató, egészséges - és hideg! A meleg napokra nem is kell ennél több. Talán furcsán hangzik az uborka-alapú leves, de annyira kellemes az íze és olyan üdítően hat, hogy mindenkit csak bátorítani tudok a kipróbálására. Diéták során is tökéletesen alkalmazható ráadásul nagyon sokféleképp variálható - itt van rögtön 3 recept is, amiből válogathatsz. Egészségedre! :-)
Kapros-joghurtos uborkaleves
Hozzávalók 2 kisebb csészéhez:
1 nagy kígyóuborka
pici gerezd fokhagyma lereszelve
2 evőkanál friss aprított kapor
1 dl joghurt v kefír
2 dl víz
1 teáskanál almaecet
só
Az uborkát meghámoztam, kockákra vágtam és egyből mentek is a darabok a turmixgépbe az összes többi hozzávalóval együtt. Pár másodperc turmixolás után tálalható is, amennyiben hideg vizzel öntöttük fel. Ha nem, akkor picit hűtsük le, mert úgy az igazi.
Hideg zöldségkrémleves dióval
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db nagyobb fürtös uborka v két kicsi
1 db nagyobb paprika v két kicsi
1 marék dió darálva
1 duci gerezd fokhagyma
4 evőkanál kefir
pár csepp citromlé
víz
só, bors
A zöldségeket feldarabolva egy turmixba tettem, belereszeltem a fokhagymát, beletettem a darált diót, amiből pár szemet félretettem a tálaláshoz. Felöntöttem az egészet annyi vízzel, hogy félig lepje csak el a zöldségeket, belekanalaztam a kefirt, meglocsoltam citromlével és sóztam, borsoztam, majd simára turmixoltam.
Hidegen a legjobb, pár szem egész dióval a tetején, amit előtte meg is piríthattok, hogy még jobb íze legyen.
Zöld Gazpacho
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 nagy marék bébi spenótlevél
1 fürtös uborka fele
1 db tv paprika
fél zellergumó
1-2 szál újhagyma zöldjével együtt
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb szelet szikkadt (rozs)kenyér (elhagyható)
fél csokor petrezselyem
só, bors
fél zöld citrom leve
1 evőkanál olívaolaj
A zöldségeket kisebb darabokra vágtam és a turmixgép táljába tettem, a kenyérdarabokkal, a citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal együtt, majd öntöttem rá vizet, kb. amennyi 3/4-ig ellepi őket. Aztán lehet még hígítani, ha túl sűrűnek találjátok a levest. Krémesre turmixoltam, és ha a víz hideg volt, akkor egyből tálalható, ha nem, akkor legalább egy fél órára tegyétek a hűtőbe.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog