Ha nincs sok időd a konyhában sürögni, de ennél valami laktató, mégis könnyű ételt ebédre vagy vacsorára, kézenfekvő megoldás a tortilla. Fogod az alapot, és tölteléknek gyakorlatilag bármilyen saláta valamilyen fehérjeforrással kombinálva tökéletes bele. Mindenféle megmaradt zöldség nyersen vagy akár pirítva is jól illik hozzá - maradékmentő fogásnak is kitűnő, de... Olvastad-e már a boltból beszerezhető tortillalapok összetevőit? Sajnos eddig mi csak olyan előrecsomagolt wrap-féleségekkel találkoztunk, aminek az összetevőit még ennél a bevezetőnél is tovább tart elolvasni. Ilyen-olyan adalékanyagok, E-számok, mindenféle olyasmi, ami miatt a félkész ételeket érdemes kerülni. Pedig ez az egyik legegyszerűbb lepénykenyér - miért is ne készítenéd el akkor inkább otthon? Így alkalmad van extra fehérjét is a tésztába csempészni!
Hozzávalók:
2 laphoz:
- 100 g liszt
- 20 g natúr borsó fehérje
- 1/2 mokkáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- kb. 1/2 dl langyos víz
Tölteléknek:
- 2 evőkanál hummusz
- pár szelet sült vagy grillezett padlizsán
- 1-2 nagy marék saláta
- pár szem koktélparadicsom
Elkészítés:
A lap száraz hozzávalóit keverd össze egy tálban, add hozzá az olajat, majd a langyos vizet. (A vizet fokozatosan adagold gyúrás közben, nehogy túl ragacsos legyen a végeredmény.) Akkor jó a tészta, ha gyurma állagúra sikerül összedolgozni. Formázz belőle 2 egyforma gombócot, aztán nyújtsd őket sodrófával olyan vékonyra, amilyenre csak tudod. Száraz, forró serpenyőben süsd barna foltosra mindkét oldalukat. Kend a tésztára a hummuszt, tedd rá a padlizsánszeleteket, szórd meg salival, dobd rá a félbevágott paradicsomokat, hajtsd félbe és már ehetsz is.
Természetesen variálhatod a tölteléket. Tehetsz bele pluszban avokádót, padlizsán helyett sült gombát vagy tofut, esetleg zöldségfasírtot. Hummusz helyett magtejföllel vagy ajvárral is megkenheted - használd a hűtőd aktuális tartalmát és a fantáziád. Egészségedre!