Tudtad, hogy a fekete retek a népi gyógyászatban mint emésztésjavító, epehajtó ismert? Csodás növény, ráadásul épp szezonja van! Változatosan felhasználható és mindenképpen érdemes a téli menü részévé tenni, hiszen ilyenkor különösen figyelnünk kell, hogy elegendő zöldséget fogyasszunk! Ha szereted a fekete retket, akkor azért, ha még nem ettél sosem, akkor meg azért próbáld ki ezeket a recepteket! :-)
Fekete retek tejfölös túróval
1 kis csomag túró
1 kis doboz tejföl
1-2 szál újhagyma
2 db kisebb méretű fekete retek
fél csokor petrezselyem felaprítva
só, bors
A retket hámozzuk meg és reszeljük le, a túrót és a tejfölt keverjük össze, fűszerezzük sóval borssal, petrezselyemzölddel, majd keverjük hozzá a retket.
Kend rá egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre és élvezd az ízeket!
Köményes fekete retek saláta
2 db fekete retek reszelve
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet
1 mokkáskanál citromlé
1 mokkáskanál méz
só, bors
egy nagy csipet köménymag a tetejére
A reszelt retket egy tálba tettem, sóztam, borsoztam, ráöntöttem az olajat, ecetet, citromlevet. Mézet csorgattam rá, jól összeforgattam és a tetejére köménymagot szórtam. Jót tesz neki, ha áll egy picit tálalás előtt.
Forrás: Pálmafa Project blog, Zsuzsi blogja