Sokféleképpen felhasználható chutney-t (vagy csatnit - a csatni egy fűszeres, dél-ázsiai eredetű szószféleség) hoztam most Nektek. Az állaga kicsit a lekváréra emlékeztet, igazán izgalmas csemege. A földes, édeskés ízű céklát jól kiegészíti a savanyú rebarbara. Ezt a párosítást még mindenféle fűszerrel bolondítottam meg, de ha csak gyömbért használtok, akkor is nagyon jó!
Sült parázsburgonyával ettem, némi fetasajtot morzsoltam rá, így kiváló nyári étel lett. Grillhúsok mellé is passzol, de pirítósra is kenhetitek - ugye mondtam, hogy sokféleképpen használhatod? :) Próbáld ki!
Hozzávalók 1 kis üveghez:
3 kisebb cékla
25 dkg rebarbara
1 kis fej lilahagyma
fél hüvelykujjnyi gyömbér
3 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál nádcukor v nyírfacukor v méz ízlés szerint
őrölt fahéj, kardamom és kurkuma (elhagyhatóak)
só, bors
Körethez:
parázsburgonya, olívaolaj, só, bors
Elkészítés:
A hagymát apróra vágtam, a rebarbarát és a céklát is kisebb darabokra, utóbbit célszerű minél apróbbra, hogy hamarabb átpuhuljon. A gyömbért meghámoztam és ezt is apróra vágtam. Mindent egy lábosba tettem, megszórtam a cukorral, meglocsoltam a balzsamecettel, sóztam, borsoztam, ment rá egy nagy csipet fahéj, kardamom és kurkuma is, majd lefedve, de fél szememet rajta tartva elkezdtem összefőzni. Először, ahogy a cukor elolvadt, levet engedett a rebarbara is, mikor ezt elfőtte apránként pótoltam vízzel, kb. 1-1,5 decivel mindig felöntöttem, egészen addig, míg át nem puhult a cékla is és jó sűrű krémes lekvár állagot kaptam. Kb. 35 perc kell neki, ezalatt az ízek is összeérnek.
A nagyon apró szemű burgonyát megmostam, és héjastól, forrástól számítva, kb. 8 percig főztem, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogósra pirítottam, pici olívaolajjal meglocsolva, majd sóztam, borsoztam és tálaltam a chutney-val és fetasajtot morzsoltam rá.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja