Kardamommal tettem igazán különlegessé ezt a bögrés süti receptet. A kardamom szó annyit jelent, a szív fűszere. A friss magok elrágcsálása a népgyógyászat szerint a szívizmoknak is jót tesz - és nem mellesleg friss, üde leheletet is varázsol. A receptben én most őrleményt használtam. Elsősorban süteményeket ízesítenek vele, fahéjjal és szegfűszeggel is párosítható, de a rizsnek és a fekete teának is finom zamatot ad.
Az édesburgonya és az eper külön-külön is nagy kedvencem, nagy vágyam volt valahogy kombinálni őket. Rizsliszttel varázsoltam gluténmentessé a sütit és szerintem tökéletes lett! Próbáld ki Te is és számolj be róla itt kommentben, hogy milyen lett, hogy ízlett. Egészségedre! :-)
Hozzávalók 2,5 decis bögrével mérve:
1 1/2 bögre édesburgonyapüré (2 db közepes példány)
kb. 20 dkg eper apró darabokra vágva
1 3/4 csésze rizsliszt
1 bögre nyírfacukor
2 db tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál víz
1/4 csésze tej (rizstejet használtam)
1 mokkáskanál őrölt kardamom
csipet Himalája só
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam és puhára főztem.
Ezalatt egy edényben összekevertem a lisztet, szódabikarbónát, sót, kardamomot, egy másikban pedig a tojásokat a cukorral, vízzel, rizstejjel. Az őzgerincformát kivajaztam, kiliszteztem, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Az édesburgonyát leszűrtem, majd egy krumplinyomóval összetörtem és a tojásos masszába kevertem, beleszórtam az epret is, majd az egészet a liszthez öntöttem, összekevertem és a formába töltöttem.
Kb. 25-30 perc alatt megsült, kihűtve szépen kijön a formából és szeletelhető.
Forrás:
Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja