Akármennyire is szeret kint lenni az ember a természetben, amikor a hó bokáig ér és kint mínusz fokokat mutat a hőmérő, mellette pedig süvítő szél fúj, jobb bent, a meleg szobában, egy forró bögrével a kézben. A kérdés már csak a bögre tartalma. Ehhez gyűjtöttünk most össze öt egyszerű, de egészséges és finom receptet.
1. Citromos-kurkumás forró tea
Ez a recept egy indiai szakácskönyvből származik, amelyet Anupy Singla írt, a recept pedig generációról generációra szállt a családjában. Ebben a különleges teában a kurkuma a gyulladáscsökkentő hatásáért és az antioxidánsai miatt fontos, míg a forró víz a citrommal a máj és a vese egészségesebbé tételéért felel.
Hozzávalók:
- 1 bögre forró víz
- egy fél citrom kifacsarva
- negyed teáskanál kurkuma
- egy csipet Cayenne-bors vagy chillipor
- egy csipet tengeri só
- egy csipet cukor
Elkészítés:
Csak keverd össze a bögrében az összes hozzávalót, és kész is vagy!
2. Vaníliás-gyömbéres mandulatej
Ez a recept Ariane Hundtnak köszönhető, aki táplálkozási tanácsadóként próbálja megtalálni a legjobb és legegészségesebb ételeket és italokat. Az elmondása szerint ezt a mandulatejes különlegességet a megfázás legyőzésére alkotta, az összetevők együtt ugyanis arra szolgálnak, hogy minél jobban felmelegítsék a testünket.
Hozzávalók:
- 1 bögre édesítetlen vaníliás mandulatej
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet kurkuma
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet Cayenne-bors
- 1 csipet frissen őrölt gyömbér
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 adag stevia
Elkészítés:
Melegítsd fel egy lábasban a mandulatejet, majd add hozzá az összes hozzávalót, végül pedig keverd el az egészet alaposan.
3. Forró, gyömbéres tea
A legegyszerűbb és legáltalánosabb „recept”, amit talán mindenki használ télen, az az egyszerű, forró tea. Gyömbérből készített házi változata segít emésztésünk támogatásában, illetve adott esetben mézzel konbinálva akár a száraz köhögés csillapításában is.
Hozzávalók:
- 85 gramm vékonyra szeletelt (vagy reszelt) gyömbérgyökér
- 1 bögre víz
- méz
Elkészítés:
Csak forraljuk fel a vizet, és adjuk hozzá a gyömbért, hagyjuk lefedve állni 15-20 percet, majd szűrjük le és ízesítsük az egészet mézzel.
4. Forró, kurkumás tej
Ha valaki nem kedveli a teát, de nem szeretne lemondani a kurkuma jótékony hatásairól, akkor sem kell kétségbe esnie. Ebben a forró italban ugyanis minden megvan, ami a kurkumás teában, a különbség csak annyi, hogy ez egy krémesebb, sokkal erősebb ízű változat.
Hozzávalók:
- 2 bögre édesítetlen mandulatej
- fél bögre kókusztej
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- fél teáskanál fahéj
- 1 szem fekete bors
- fél teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet Cayenne-bors
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
Rakd az összes hozzávalókat egy mixerbe, és keverd legalább egy percig. Mikor megvan, a kapott keveréket öntsd egy lábasba és melegítsd alacsony lángon, míg eléri a megfelelő hőmérsékletet. Fontos viszont, hogy még azelőtt vedd le, mielőtt elkezd forrni, ha ugyanis sokáig hagyod a tűzön, rengeteg pozitív hatását elveszíti ez az ital.
5. Immunerősítő kókuszos tea
Ez a recept azzal a szándékkal készült el, hogy egy italba összesűrítsen szinten mindent, ami segít erősíteni az immunrendszert. Az pedig már csak a ráadás, hogy finom is, így a fogyasztása különösen javasolt a téli időszakban!
Hozzávalók:
- fél bögre kókusztej
- fél bögre víz
- negyed teáskanál kurkuma
- negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
- negyed teáskanál őrölt gyömbér
- negyed teáskanál vanília
- egy csipet Cayenne-bors
- 1 szabadon választott teafilter
- 1 fahéjrúd a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy kis lábasban keverd össze az összes hozzávalót, lógasd bele a teafiltert, majd kezd el melegíteni alacsony lángon nagyjából öt percig. Vedd le a tűzről, öntsd egy bögrébe, és már készen is vagy.