Szereted a szaloncukrot, de azt nem, hogy irtó nehéz olyat szerezni, amit megenni is érdemes? Szeretnéd, ha a szaloncukrodban is csak olyan összetevők szerepelnének, amiket egyébként is jó érzéssel fogyasztasz? akkor készíts magadnak saját, ehető karácsonyfa dekorációt! Íme egy tökéletesen vegán és fehérjedús változat!
Hozzávalók:
a töltelékhez
- 2 evőkanál kókusz, mandula vagy dióolaj
- 120 g darált mandula
- 50 g kókuszreszelék
- 50 g nádcukor
- 1 adag vaníliás vagy kókuszos Vegan Protein Triplex
- 1 csipet só
a csokimázhoz:
- 1 tábla vegán étcsoki
- 1 evőkanál olaj (pl. kókusz, mandula vagy dió)
Elkészítés:
A 1 dl vizet tegyél fel egy forralóban a tűzre, keverd bele a cukrot, a csipet sót és ha felforrt, add hozzá a darált mandulát. Addig főzd kis lángon folyamatos kevergetés mellett, amíg már nem folyik a massza (csak 1-2 perc). Aztán húzd le a tűzről és ha kicsit kihűlt, keverd hozzá a kókuszreszeléket, a proteint és az olajat. Jól gyúrd össze az egészet - akkor jó, ha gyurma szerű. Ha túl száraz, tehetsz hozzá még egy evőkanál vizet, hogy jobban lehessen dolgozni vele. Formázz golyókat, vagy kis hurkákat belőle és tedd félre, amíg a csokimáz elkészül.
Vízgőz felett olvaszd fel a csokit, add hozzá az egy kanál olajat és keverd teljesen simára. Aztán csak annyi a dolgod, hogy jól meghempergeted a megformázott tölteléket a mázban és egy sütőpapírral bélelt tálcára teszed őket - és mehet is a tálca a hűtőbe egy órára.
A szaloncukrod így már kész is, csak be kell csomagolnod. Használhatsz sütőpapírt, szendvics csomagoló papírt ezüst fóliával kombinálva, vagy bármit, amibe nem ragad bele a csoki. (Csomagolás előtt a megfolyt nagyobb méretű csoki "sorjákat" érdemes levágni, hogy szebben tudd csomagolni.)
Ha tetszett a recept, kísérletezz másféle magokkal, ízesítésekkel is bátran, használd a nyers golyók, nyers desszertek receptjét inspirációnak!