Szereted a különleges, sajtízű és sűrű krémleveseket? Próbálkoztál már vegán sajtból krémes szószt csinálni, de nem voltál elragadtatva az ízétől vagy az árától? Akkor itt egy kiváló recept, amihez nincs szükséged készen kapható vegán sajtutánzatra, hogy meg legyen az elvárt ízélmény! Előételnek vagy komplett ebédnek is fogyasztható, laktató leves!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma felkockázva
- 4-6 gerezd fokhagyma feldarabolva
- 1 zöld kápia vagy egy hegyes erős paprika, ha szereted a csípőset (vagy teljesen elhagyható)
- 1 nagy fej brokkoli rózsái felvágva vagy falatnyi méretűre tépkedve (a szár zsengébb részét is használhatod, ezt vágd jóval kisebbre!)
- 0,5 liter zöldség alaplé (ha nincs, sima vízzel is nyugodtan elkészítheted)
- 1 babérlevél
- 1 teáskaál só
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál oregano
- bors ízlés szerint
- 2 marék kesudió (áztasd be 1-2 órára)
- 2 evőkanál élesztőpehely
- 1 evőkanál natúr borsó fehérje (elhagyható)
- 1-2 marék bébispenót (elhagyható)
Elkészítés:
Egy lábasban melegítsd fel az olajat és közepes lángon időnként megkeverve pirítsd rajta addig a felaprított paprikát, fokhagymát, hagymát, amíg arany színű nem lesz a hagyma. Aztán add hozzá a brokkolit, a fűszereket, az alaplevet és annyi vizet, hogy éppen ellepje a zöldséget. Ha felforrt, vedd kis lángra és hagyd rotyogni addig, amíg meg nem puhul benne a brokkoli (kb. negyed óra). Aztán húzd le a lángról és vedd ki belőle a babérlevelet.
Tedd a kesudiót egy kevés levessel a turmix- vagy aprítógépbe és turmixold teljesen krémesre. Ha kell, adj hozzá még egy kevés levet. Ha már nincsenek kesudió darabok a mixben, akkor add hozzá a fehérjét, az élesztőpelyhet, az összes brokkolit és levest (+ a bébispenótot, ha használod) és turmixold jól össze. Ha jobban szereted a darabos ételt, készítheted úgy is, hogy a brokkoli egy részét kiveszed és nem turmixolod össze a többivel, hanem darabokban hagyva teszed vissza a levesbe.
Végül ízlés szerint még sózhatod, borsozhatod, adhatsz hozzá plusz élesztőpelyhet, ha még sajtosabb ízre vágysz. Tálalásnál megszórhatod chili pehellyel, ízesítheted pár csepp citromlével, vagy aprított korianderrel, petrezselyemmel. Fokhagymás pirított zsemlekockákkal vagy durvára tört pirított magokkal is fogyaszthatod. Egészségedre!
Eredeti recept forrása:
feastingathome.com/vegan-broccoli-soup/