Birsalma szezonra ajánljuk nektek ezt a nagyon finom, pikáns-savanykás ízű pitét. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de megéri a fáradozást. Almával vagy sütőtökkel is elkészíthető, ha épp nincs otthon körte - ez ne legyen akadály :).
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 gr tönkölyliszt ( fele fehér tönköly, fele teljes kiőrlésű)
- 2 evőkanál eritrit
- 1 tojás
- 125 gr vaj
- 3 evőkanál hideg víz
- csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg birsalma és körte vegyesen
- 3 deci víz
- 3 evőkanál eritrit
Alsó réteghez:
- fél kg főtt birsalma és nyers körte vegyesen
- 5 dkg dió
- 4 evőkanál zabpehely
Felső réteghez:
- 200 gr főtt birsalma és nyers körte
- 10 dkg darált mák vagy dió
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 tojás
- 18 dkg eritrit
- 1 citrom reszelt héja
- kis marék aszalt áfonya
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
Először összeállítottam a tésztát. A lisztben elmorzsoltam a hideg, felkockázott vajat, majd hozzáadtam a tojást, cukrot, csipet sót, hideg vizet és összegyúrtam, majd, amíg a töltelék elkészült, hűtőbe tettem.
A birsalmákat meghámoztam, vékony cikkekre vágtam, egy edénybe tettem és az eritrittel, vízzel együtt puhára főztem kb. 10-15 perc alatt. A körtéket nem főztem, csak felszeleteltem és a megfőtt, leszűrt birsalmához kevertem.
Elővettem a tésztát és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, amit egy sütőpapíron körberajzoltam és még rászámoltam kb. 4 centit és azt ollóval kivágtam, majd ezen nyújtottam ki a tésztát és a papírral együtt a formába tettem. Kicsit körben a szélén, oldalán lenyomkodtam. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, majd egy másik darab sütőpapírt tettem a tésztára, amire szárazbabot öntöttem (rizs is jó, vagy egy kisebb sütőforma), hogy az elősütésnél ne púposodjon fel a tészta. Betoltam a sütőbe 20 percre.
Míg a tészta sült ketté osztottam a gyümölcsöket. Lett egy kb. 500 grammos adag az alsó réteghez és egy 200 grammos a felsőhöz.
A 200 gr birs-körte keveréket botmixerrel pürésítettem. A mákban elkevertem a szódabikarbónát, áfonyát, citrom reszelt héját. A tojások sárgáját habosra kevertem az eritrittel, olívaolajjal, majd hozzákevertem a gyümölcspürét is, végül a tojások felvert habját is beleforgattam.
Kivettem az elősütött tésztát, levettem róla a nehezéket, megszórtam a zabpehellyel és némi aprított dióval, majd rásimítottam az 500 gramm birs-körte keveréket.
Ennek a tetejére öntöttem a mákos masszát, majd visszatoltam a 180 fokra állított sütőbe kb. még 30 percre, de itt már 20 perc után ránéztem, nehogy megégjen a teteje. Akkor jó, ha már nem folyós a közepe, és a teteje is megszilárdult.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog