Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Receptek
Recept: birsalmás körtés pite

Recept: birsalmás körtés pite

Igazi ínyenc fogás ez az őszi pite birsalmával és körtével. Kuckózós hétvégékre ajánljuk, amikor csak filmnézés közben meleg teát van kedve kortyolni az embernek. Süsd meg, hogy belengje a lakást a finom gyümölcsös illat és élvezd az ízét ha kész!

Recept: birsalmás körtés piteBirsalma szezonra ajánljuk nektek ezt a nagyon finom, pikáns-savanykás ízű pitét. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de megéri a fáradozást. Almával vagy sütőtökkel is elkészíthető, ha épp nincs otthon körte - ez ne legyen akadály :).

Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 gr tönkölyliszt ( fele fehér tönköly, fele teljes kiőrlésű)
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 tojás
  • 125 gr vaj
  • 3 evőkanál hideg víz
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1 kg birsalma és körte vegyesen
  • 3 deci víz
  • 3 evőkanál eritrit

Alsó réteghez:

  • fél kg főtt birsalma és nyers körte vegyesen
  • 5 dkg dió
  • 4 evőkanál zabpehely

Felső réteghez:

  • 200 gr főtt birsalma és nyers körte
  • 10 dkg darált mák vagy dió
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 tojás
  • 18 dkg eritrit
  • 1 citrom reszelt héja
  • kis marék aszalt áfonya
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

Recept: birsalmás körtés piteElkészítése:

Először összeállítottam a tésztát. A lisztben elmorzsoltam a hideg, felkockázott vajat, majd hozzáadtam a tojást, cukrot, csipet sót, hideg vizet és összegyúrtam, majd, amíg a töltelék elkészült, hűtőbe tettem.

A birsalmákat meghámoztam, vékony cikkekre vágtam, egy edénybe tettem és az eritrittel, vízzel együtt puhára főztem kb. 10-15 perc alatt. A körtéket nem főztem, csak felszeleteltem és a megfőtt, leszűrt birsalmához kevertem.

Elővettem a tésztát és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, amit egy sütőpapíron körberajzoltam és még rászámoltam kb. 4 centit és azt ollóval kivágtam, majd ezen nyújtottam ki a tésztát és a papírral együtt a formába tettem. Kicsit körben a szélén, oldalán lenyomkodtam. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, majd egy másik darab sütőpapírt tettem a tésztára, amire szárazbabot öntöttem (rizs is jó, vagy egy kisebb sütőforma), hogy az elősütésnél ne púposodjon fel a tészta. Betoltam a sütőbe 20 percre.

Míg a tészta sült ketté osztottam a gyümölcsöket. Lett egy kb. 500 grammos adag az alsó réteghez és egy 200 grammos a felsőhöz.

A 200 gr birs-körte keveréket botmixerrel pürésítettem. A mákban elkevertem a szódabikarbónát, áfonyát, citrom reszelt héját. A tojások sárgáját habosra kevertem az eritrittel, olívaolajjal, majd hozzákevertem a gyümölcspürét is, végül a tojások felvert habját is beleforgattam.

Kivettem az elősütött tésztát, levettem róla a nehezéket, megszórtam a zabpehellyel és némi aprított dióval, majd rásimítottam az 500 gramm birs-körte keveréket.

Ennek a tetejére öntöttem a mákos masszát, majd visszatoltam a 180 fokra állított sütőbe kb. még 30 percre, de itt már 20 perc után ránéztem, nehogy megégjen a teteje. Akkor jó, ha már nem folyós a közepe, és a teteje is megszilárdult.


Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog

Ezt láttad már?
Birsalma: az ősz egyik legegészségesebb gyümölcse
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér