15 perces desszert, amit akár az utolsó pillanatban is elkészíthettek, ha valami édességgel szeretnétek előrukkolni. Klasszikus ízvilág, úgyhogy nagyon nem is lehet mellélőni, a répatortát szinte mindenki szereti (saját tapasztalat, hogy aki állítása szerint nem szereti, az sokszor nem is kóstolta még a neve miatt...aztán mindig jött a "naháát, ez finom!" felkiáltás). Bőven van lehetőség arra is, hogy saját szájízed szerint alakítsd még, a recept végén tippeket is adok ehhez - de tudjátok, általában arra bátorítok mindenkit, hogy merjen kísérletezni az ízekkel! ;-)
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
1 kg répa
25 dkg mascarpone (vagy görög joghurt)
4-5 evőkanál zabkorpa v apró szemű zabpehely
2 evőkanál darált dió
fél narancs leve
3 evőkanál méz (ízlés szerint lehet kicsit több is, kevesebb is, vagy plusz xilit tehető hozzá)
1 mokkáskanál fahéj
fél hüvelykujjnyi gyömbér reszelve (elhagyható)
csipet só
20 dkg pirított darált dió belehempergetni a golyókat
Elkészítés:
A répát meghámoztam lereszeltem kis lyukú reszelőn, hozzáadtam az összes többi hozzávalót, majd egy botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Lágy, de formázható masszának kell lennie, a hozzávalókat nem kell szigorúan venni, ha túl híg tegyetek még hozzá zabkorpát vagy zabpelyhet vagy darált diót.
Diónál kicsit nagyobb méretű gombócokat formáltam belőle, majd darált dióba forgattam őket. A diót egy száraz serpenyőben előtte illatosra pirítottam, így finomabb lesz az íze. Hűtőben tárolandó.
Tippek:
- Ha nem szeretnél zabkorpát, vagy zabpelyhet használni, akkor helyettesítsd dióval.
- Darált dió helyett forgathatod a golyókat kókuszreszelékbe is.
- Elkészítheted répa helyett édesburgonyából is, de ez esetben az édesburgonyát meg kell előtte főzni, vagy sütni.
Forrás:
Zsuzsi blogja, Pálmafa Project blog