Ha szeretnél igazán hagyományos karácsonyi fogást, akkor ezt mindenképpen főzd meg és tálald fel az ünnepek alatt. Több weboldalon is találkoztunk már egy izgalmas halászlé utánzattal, mely padlizsánból és algából készül. Ezt muszáj volt kipróbálnunk... A mi változatunk alga nélkül készült, így bármelyik hagyományos élelmiszerboltban vagy zöldségesnél be lehet szerezni a hozzávalókat!
Hozzávalók:
- 1 padlizsán
- 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 1 lecsópaprika vagy pritamin paprika apróra vágva
- 1 paradicsom (lehet konzervből is) apróra kockázva
- kevés olaj
- só, bors, őrölt kömény és pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt héjastól vágd fel hosszában kb. 1 cm vastag szeletekre és vágd ki a belsejüket, hogy pontyszelet formájuk legyen (ezt csak a látvány miatt "kell", kerek szeletekkel is ugyan olyan finom levesed lesz..). A padlizsánszeletek mindkét oldalát kevés olajon pirítsd meg, közben sózd, borsozd őket. Akkor vannak kész, ha eléggé megszívták magukat olajjal - ettől lesz hasonló, zsíros állaguk, mint a ponty húsának, - ha kicsit megbarnultak és teljesen puhák lettek. Tedd félre egy tányérba a szeleteket. A hagymát kevés olajon pirítsd üvegesre, aztán dobd rá az apróra vágott paprikát és azzal is pirítsd kicsit. Közben a padlizsánszeletekből kivágott részt is vágd fel egészen kicsi kockákra és add hozzá a "halászlé" alapodhoz. Sózd, borsozd ezt is, adj hozzá köményt és egy kevés pirospaprikát. Utána mehet bele a kicsire felkockázott paradicsom. Jól forgasd össze és rotyogtasd egy kicsit, aztán öntsd fel zöldség alaplével vagy vízzel és főzd készre a levest (kb negyed óra). Ha nagyon lelkes vagy, leveheted a tűzről és ha valamennyire kihűlt, átnyomkodhatod az alapot egy szitán, hogy ne legyen darabos - mi ezt kihagytuk, de így is nagyon finom volt. Végül tedd bele a lébe a padlizsán szeleteket és forrald fel még egyszer a levest, majd tálalhatod is.
Jó étvágyat hozzá!