Nagyon finomak az újhullámos, modern vegán desszertek, fantasztikus ízeket lehet kihozni egy-egy nyers sütiből - de néha nagyon tud kívánni az ember valami igazán klasszikusat, hagyományosat. Ilyenkor szoktak megszületni az olyan receptjeink, mint a hamis túrógombóc, a halmentes rácponty vagy ez a túrótorta túró nélkül, ami annyira jól sikerült, hogy csak ajánlani tudjuk azoknak is, akik egyébként szoktak állati eredetű ételeket is fogyasztani...
Hozzávalók:
(a tészta alaphoz)
- 130 g liszt
- 75 g margarin
- 35 g nádcukor
- 15 g holland kakaópor
- 1 csipet só
(a krémhez)
- 200 g natúr tofu
- 1,5 dl növényi főzőkrém (kókuszkrém vagy zabból, rizsből készült változat is megteszi)
- 30 g nádcukor
- 25 g vaníliás Vegan Protein Triplex
- 1 ek. olaj
- fél citrom leve
- 1 narancs leve
- fél mk. vaníliaőrlemény (elhagyható, vagy a cukor egy részét kiválthatod bourbonvaníliás cukorral)
- reszelt citrom- és narancshéj (Kezeletlen citrusféléket használj! Ha az nincs, inkább hagyd ki!)
Elkészítés:
Tedd egy keverőtálba a tészta hozzávalóit, dolgozd jól össze az alapanyagokat és addig gyúrd, amíg gyurma állagú gombócot nem kapsz. Nem kell megijedni, ez tényleg a jó arány - az elején nehéz elhinni, hogy össze fog állni, de nem kell semmilyen folyadék bele! Ha ez kész, tedd félre addig a gombócot, amíg a krémet elkészíted.
A krémhez az összes hozzávalót tedd egy edénybe - a tofut érdemes kicsit kézzel szétdarabolni, hogy könnyebben vigye a mixer - és botmixerrel turmixold teljesen homogénre. Hagyományos turmixgépben is készítheted, ha bírja a motorja a sűrűbb állagot. Ha ezzel is megvagy, nincs más dolgod, mint egy olajjal kikent vagy sütőpapírral kibélelt sütőtál vagy tortaforma aljába belenyomkodni egyenletesen úgy a tésztát, hogy legyen pár centi pereme. Aztán öntsd rá a krémet és mehet is a sütőbe, 180°C-on kb. 50 perc lesz, mire elkészül. Akkor jó, ha halványan elkezdett barnulni a teteje és már az egész lakást belengi az illata. Ha kihűlt, könnyebb vágni - de azt nehéz kivárni :). Hűtőben 2-3 napig is eláll. Egészségedre!
Eredeti recept forrása:
theunicook.com/russischer-zupfkuchen-german-baking-classics/