Illatos, fahéjas mini almás párnácskák egyenesen a sütőből! Tartalmas, laktató falatok, amelyek napokig eltarthatóak. Ideálisak vendégváró finomságnak, esetleg reggelire, vagy tízóraira. Az elkészítése nem a leggyorsabb, de megéri a munka ;-)
Hozzávalók kb. 18- 20 darabhoz:
30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű fele fehér tönkölyliszt)
150 gr kefir (tejföl v joghurt is jó)
2 db tojás (kisebbek inkább)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
só
Töltelékhez:
4 db kicsi alma
1 teáskanál fahéj
fél hüvelyujjnyi reszelt gyömbér
3-4 evőkanál darált dió (vagy mák)
1 teáskanál citromlé
kb. 3 evőkanál eritrit v más cukor, ízlés szerint lehet édesebbre is készíteni
Elkészítése:
Először elkészítettem a tölteléket, az almákat lereszeltem egy edénybe, a gyömbérrel együtt, hozzáadtam a fahéjat, citromlevet, eritritet, majd megpároltam, amíg az almának nagyjából elfőtt a leve. Ezután belekevertem a diót és állni hagytam.
A lisztet egy tálba szórtam, belekevertem a szódabikarbónát, hozzáöntöttem a kefirt, beleütöttem a két tojást, megszórtam sóval és összegyúrtam.
Jó tanács: kezdjétek kb. 25 dkg liszttel a gyúrást, aztán attól függően, hogy milyen állagú a tésztátok, – ami függhet attól, hogy milyen lisztet használtok, mekkora a tojás mérete -, lassan adagoljátok a többi lisztet hozzá, amíg könnyen összegyúrható, és nyújtható rugalmas tésztát kaptok.
Kinyújtottam a tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságú téglalapra, ami kb. 30×35 centi méretű lett. A rövidebbik oldalát ránézésre megfeleztem, és az egyik felébe 3 sorban ráhalmoztam egymástól pár centi távolságra 1-1 púposabb teáskanálnyi tölteléket a tésztára.
Ezután ráhajtottam a tészta másik felét a halmokra, kicsit az ujjammal összetapasztottam a tésztát a töltelékek között, hogy kis téglalapnyi csomagokat kapjak, majd a derelyevágóval kivágtam ezeket.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a kivágott almás derelyéket, a tetejét lekentem egy felvert tojással és kb. 20 perc alatt megsütöttem őket. Mikor szép aranybarna a tetejük, akkor elkészültek.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog