Végre itt a színes-illatos tavaszi zöldség kínálat, és a spárga szezon! Ha pedig spárga szezon, akkor mindenbe spárgát! Ki kell használni ezt a pár hetet, amíg kapható. A spárga fogyasztása rengeteg jótékony hatással bír, többek között gyulladáscsökkentő, antioxidánsok jó forrása, ezen kívül fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát és segíti az emésztést. Cukkinilepénnyel kiegészítve a belőle készített krém igazi vitamin- és antioxidáns bomba, könnyen emészthető és az íze fantasztikus!
Hozzávalók:
Lepényhez:
- 2 db cukkini
- 2 db tojás
- 3 evőkanál rizsliszt (más liszt is jó)
- friss kakukkfű és rozmaring (szárított is jó)
- só, bors
- kókuszolaj a sütéshez
Krémhez:
- 1 db avokádó
- 1 csomag fehér spárga
- 1 duci gerezd fokhagyma
- pár db mentalevél
- pár csepp citromlé
- 1-2 evőkanál natúr joghurt
- só, bors
Elkészítés:
A cukkiniket lereszeltem, megsóztam és kicsit állni hagytam, majd kifacsartam a levét, amit engedett. Ezután hozzáadtam a többi hozzávalót, összekevertem, hogy lágy, de formázható massza legyen.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, sütőpapírt terítettem egy tepsire, amit vékonyan megkentem kókuszolajjal, majd egy evőkanál segítségével ráhalmoztam a lepényeket és kicsit kilapítottam a kanállal őket. Kb. fél óra alatt megsültek.
A krémet érdemes előtte pár órával elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. A spárgát meghámoztam, a fás végeit levágtam, és forró vízben, kb. 10 perc alatt megfőztem. Leszűrtem, hozzáadtam az avokádó kikanalazott, puha húsát, citromlevet, sót, borsot, a fokhagymát, joghurtot és simára turmixoltam egy botmixerrel, majd beleszórtam a mentát is aprítva, majd hűtőbe tettem. Másnap is finom!
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog