Mit lehet csinálni néhány szem gombával, ami magában nem elég a fél fogadra sem? Egyik szuper ötlet ezt a maradékmentő gombafasírt, amihez itt most brokkoli a köret mert pont az volt még a hűtőben, de nagyon finom bármilyen krumplikörettel, főzelékkel vagy akár egy vegaburger húspogácsájának is. Az meg külön jó, hogy ha van egy megbontott paradicsompüréd, nem kell többet gondolkodnod, mit készítsd belőle. Ketchup helyett szupergyors és tartósítószer mentes szószt rittyenthetsz (rottyanthatsz) belőle pár perc alatt!
Hozzávalók:
8-10 db fasírthoz-hoz:
- 25 dkg csiperke gomba
- 2 dl hajdina (köles vagy rizs is lehet)
- 5-6 evőkanál őrölt lenmag (vagy valamilyen liszt)
- 2 tojás
- só, bors
- kókuszolaj a sütéshez
Körethez:
- 1 fej brokkoli
- 1-2 evőkanál szezámmag
- fél hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 evőkanál szójaszósz
- só, bors
Paradicsomszósz:
- 3 dl paradicsomlé
- 2 gerezd fokhagyma
- csipet őrölt chili
- só, bors
Elkészítés:
A hajdinát dupla mennyiségű vízben feltettem főni. Közben a gombát felszeleteltem és egy serpenyőben kevés kókuszolajon átpirítottam. Majd a hajdinához kevertem, hozzáütöttem a tojást, fűszereztem, beleszórtam a lenmaglisztet is és félretettem kicsit állni. Ha egyszerűsíteni akartok rajta, akkor a gombát főzzétek együtt a hajdinával picit több vízben, egy edény és némi olaj megspórolható így, de a végeredmény ugyanaz. A lényeg, hogy formázható, de lágy massza legyen.
A brokkolit rózsáira szedtem, majd vizet forraltam és kb. 5 percre beleszórtam a zöldséget, míg roppanósra puhult, leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.
A paradicsomlevet egyszerűen összeforraltam a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel, párat rottyant és lehúztam a gázról.
Egy serpenyőben felhevítettem pár kanál kókuszolajat és megformáztam a fasírtokat, majd a serpenyőbe helyeztem őket, kicsit lelapítva, de egy ujjnyi vastagságig csak. Mindkét oldalukat 5-5 percig sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.
Kevés olajat hagytam a serpenyőben, ehhez hozzászórtam a brokkolit, a reszelt gyömbért és nagy lángon pár perc alatt átpirítottam meglocsolva a szójaszósszal és a végén rászórtam a szezámmagot is. Tálalható! Frissen az igazi!
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog