Ha a kaporról és a tökről neked is a tökfőzelék jut eszedbe, amit talán nem kifejezetten szeretsz, akkor is adj egy esélyt ennek a receptnek! Megvallom én a tökfőzeléknek nem vagyok nagy rajongója, de ez a recept mégis levett a lábamról! A tetején a ropogós morzsa annyira jól sikerült, hogy alig bírtam betelni vele! És ami plusz jó hír az érintetteknek, hogy ez a gluténmentes. Próbáljátok ki!
Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjű jénaihoz (kb. 3 főre):
1 kisebb tök (bármilyen jó, cukkini is)
1-2 db paradicsom
1 doboz tonhal (de akár spenótot is tehetsz bele)
1 csokor kapor
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
4 evőkanál tökmagliszt
negyed citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
Morzsához:
17 dkg kukoricaliszt
2 evőkanál kókuszzsír
fél deci natúr joghurt (tejföl, kefir is jó)
1 db tojás
só
Elkészítés:
A tököt lereszeltem és kb. 10 percre állni hagytam, majd kicsavartam a felesleges levet belőle.
A tonhalat lecsöpögtettem az olajos léből, a lilahagymát és paradicsomot felkockáztam, a fokhagymát lereszeltem, a kaprot felaprítottam és mindent a tökhöz kevertem. Meglocsoltam a citromlével, olívaolajjal, megszórtam a tökmagliszttel, sóztam, borsoztam, hozzáütöttem a tojást és alaposan összekevertem az egészet.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A jénait kivajaztam. A morzsához egy tálban összegyúrtam az összes hozzávalót.
A tökös keveréket a jénaiba kanalaztam, majd a tésztát egy nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeltem. Lehet apróra is morzsolni, de szerintem reszelni egyszerűbb. A tetejét meglocsoltam vékonyan kevés olívaolajjal és kb. 45 perc alatt megsütöttem, míg a teteje ropogós aranybarna lett.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog