A clafoutis a franciák tejes pitéje, mely hagyományosan fekete cseresznyéből készül, de elkészíthető más gyümölcsökkel is. Ez a recept, ahogy azt már megszokhattátok tőlünk, reform változat, ugyanis tej helyett növényi tejjel, ráadásul liszt helyett mandulaliszttel készült, így gluténérzékenyek és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Próbáld ki és ha ízlett, kísérletezz különböző szezonális bogyós gyümölcsökkel - például az áfonya remekül illik bele, de eperrel is nagyon finom!
Hozzávalók:
28 centis piteformához
- 40 dkg magozott cseresznye (eper is jó, vagy meggy, málna)
- 15 dkg mandulaliszt
- 2 deci kókusztej
- 20 dkg ricotta vagy túró (használhatsz laktózmentes túrót, ha ez szempont, de akár selyemtofuval is érdemes lehet kipróbálni)
- 15 dkg eritrit vagy nádcukor
- 3 db tojás
- reszelt citromhéj
- csipet vaníliapor vagy vaníliarúd kikapart belseje
- 5 dkg mandulaforgács vagy aprított mandula a tetejére
Elkészítés:
Kivajaztam a piteformát és a magozott cseresznyét beleszórtam.
A tojásokat elkevertem az eritrittel vagy cukorral, a ricottával/túróval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliával, majd hozzáöntöttem a kókusztejet is. Végül beleszórtam a mandulalisztet, elkevertem és ráöntöttem a cseresznyére. A tetejét pedig megszórtam a mandulával.
180 fokra előmelegített sütőbe toltam és 45 percig sütöttem. Akkor jó, ha már nem folyós a közepe. Rá kell azért nézni, ha nagyon pirulna a teteje egy alufóliát tegyetek rá. Ha kihűlt szépen szeletelhető.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog