Hagyományos húsvéti fonott kalács - medvehagymával megbolondítva. A medvehagyma igazi ajándéka a természetnek, tele van antioxidánsokkal, antibakteriális és gombaölő hatása van. A szív- és érrendszerre is jótékonyan hat, csökkenti a magas vérnyomást (bővebben itt olvashatsz a medvehagymáról). Különleges, friss íze bármilyen szendvicset feldob, de a hagyományos édeskés kalácsból is igazi pikáns ételkülönlegességet varázsolhatsz vele.
Hozzávalók:
- 60 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 csokor medvehagyma
- 3 deci tej (kókusztejet használtam)
- 2 tojássárgája
- 20 ml olívaolaj
- 1,5 dkg élesztő
- 2 dkg méz
- 1 evőkanál Himalája só
Tetejére:
- pár evőkanál szezámmag
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál tej
Elkészítés:
A langyos tejben elkevertem a mézet és belemorzsoltam az élesztőt, majd lefedve állni hagytam kb. 10 percig, míg az élesztő felfutott.
Ezalatt felaprítottam a medvehagymát, összekevertem az olajjal. A lisztet a kelesztőtálba szórtam a sóval együtt. Mikor az élesztő felfutott, beleöntöttem a lisztbe, hozzáadtam a tojások sárgáját, a medvehagymát, majd addig gyúrtam, dagasztottam, míg szép ruganyos lett a tészta. Ezután rátettem a kelesztőtál fedelét és hagytam, hogy megkeljen. Kelesztőtál híján, elég egy konyharuhával lefedni és kb. 30-40 perc alatt a duplájára kel a tészta. Ezután felmelegítettem a sütőt 180 fokra, a tésztát átgyúrtam, 6 részre osztottam és két kézzel mindegyik adagból kb. 15-20 centis nudlikat sodortam, majd 3-3-at összefontam. Lekentem őket a tojássárgája, tej keverékével, megszórtam szezámmaggal és még negyed óráig hagytam kelni a sütőpapírral borított és vékonyan kiolajozott tepsin, majd sütőbe toltam 40 percre.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog