Ez a süti nálam alapvető őszi-téli finomság! Szerettem volna egy olyan verziót is készíteni belőle, amit tényleg mindenki ehet: vegánok, glutén-, laktózérzékenyek is. Jelentem a végeredmény mesés lett! Mindenképpen próbáljátok ki!
Hozzávalók 15 x 30 cm-es kis méretű tepsihez:
2 bögre (igény szerint gluténmentes) zabpehely (2,5 decis
2 db "lentojás" vagyis 2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz (vegán tojáshelyettesítő)
10-20 szem datolya (más aszalt gyümölcs is jó)
3 evőkanál rizsliszt vagy kókuszliszt
3-4 ek eritritol (vagy más édesítőszer) ízlés szerint
4 evőkanál kókuszzsír (puha)
csipet só
fél zacskó sütőpor
Mákos réteg:
2 bögre mák
3-4 ek eritritol ízlés szerint (más édesítőszerrel is helyettesíthető)
fél narancs leve
fél citrom leve és héja
pár ek növényi tej v víz (kókusztejet használtam)
Sütőtökös réteg:
2 bögre sült sütőtök
fél citrom leve
1-2 ek eritritol v méz ízlés szerint (kihagyható, a tök önmagában is elég édes)
fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
Tetejére:
5 evőkanál zabpehely
1 evőkanál eritrol v méz
1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
Tészta: A datolyát vízbe áztattam a sütés előtt legalább 1 órával, éppen csak annyi vízzel amennyi ellepte, majd botmixerrel pürésítettem. Nem baj, ha kicsit darabos marad, illetve ha tovább ázik, akkor akár kézzel is belemorzsolható a tésztába.
Az őrölt lenmagot összekevertem a vízzel, megvártam, míg megkocsonyásodik, ez kb. 5 perc.
Összekevertem a zabpelyhet a rizsliszttel, sütőporral, sóval, eritrittel, beleöntöttem a datolyát, lenmagos keveréket, hozzáadtam a puha kókuszzsírt és kézzel összegyúrtam. Jó sűrű, de lágy masszát kaptam, ha túl száraz lenne pici vizet vagy növényi tejet adjatok még hozzá, ha túl híg, akkor zabpelyhet vagy rizslisztet. Sütőpapírral bélelt tepsi alján egyenletesen elkentem a tésztát egy lapáttal.
Mákos töltelék: Az összes hozzávalót összekevertem, annyi kókusztejet adtam hozzá, hogy kenhető legyen a massza, mint a bejgli töltelék. Egy kanállal rásimítottam a zabos réteg tetejére.
Tökös töltelék: Az összes hozzávalót összekevertem és botmixerrel átmentem még rajta, hogy krémes legyen a tök, majd a mákos rétegre simítottam az egészet.
Tetejére morzsa: Mindent egy tálba szórtam és a kezemmel morzsásra dolgoztam, majd rámorzsoltam a tökös krém tetejére, végül 180 fokos sütőbe toltam 30 percre.
Ha kihűl, szépen szeletelhető.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog