A sütőtök megosztó zöldség, de ez a leves még azokat is átcsábíthatja a sütőtök-kedvelők oldalára, akik különben még a "szagát sem bírják". Mindenképp érdemes vele kísérletezni, mert a sütőtök egészségünkre gyakorolt hatásai figyelemre méltóak!
1 kg sütőtök – magozva, hámozva
4 ek. szűz olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 tk. só
4 tk. bio ételízesítő, vagy egyedi fűszerezés*
4 tk. borsikafű
1 l (növényi) tej
--
pirított kenyérkocka / pirított tökmag
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A szintén felkockázott vöröshagymát olaj és víz keverékén megpároljuk, majd megsózzuk. Ekkor rátesszük a sütőtököt, és felöntjük tejjel, amennyi ellepi. Puhára főzzük a sütőtököt. Összeturmixoljuk, turmixolás közben hozzáadjuk a borsikafüvet, és az ételízesítőt/fűszereket 5 perc alatt összefőzzük, friss pirítóssal vagy pirított tökmaggal tálaljuk.
* Javasolt fűszerek a sütőtökhöz: bazsalikom, curry, kömény, koriander, gyömbér, szegfűbors, szerecsendió, fahéj, paprika, kakukkfű, rozmaring, zsálya.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja