Őszinte leszek veled: a bolti, rumaromás, fagyasztott gesztenyepüré nekem sosem ízlett. Ezért biztos voltam abban, hogy a gesztenyepürét én bizony egyáltalán nem szeretem! Aztán egyszer mégis esélyt adtam neki és elkészítettem a házi verziót... ami aztán annyira ízlett, hogy rögtön megihletett egy sütőtökös-narancsos változatra is! Állagra mindkettő inkább krém, mint püré, de ez IGAZI gesztenye-desszert a javából! Próbáld ki és írd meg nekem, hogy ízlett! :-)
Házi gesztenyepüré recept
Hozzávalók 2 kiadós pohárhoz:
Az alap:
fél kg gesztenye, megsütve 25 dkg
A főzéshez:
2 dl tej
1 dl víz
1 csapott evőkanál nádcukor vagy vaníliás cukor
fél mokkáskanál őrölt fahéj vagy vaníliarúd kikapart belseje
A krém elkészítéséhez:
2,5 dkg kókuszzsír (vagy olvasztott vaj)
1 deci (növényi) habtejszín (nem kell felverni)
cukorszirup: fél deci víz + 2,5 dkg nyírfacukor
csipet só
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A gesztenyékre vizet engedtem, és egyenként pici keresztet vagdostam a héjukra majd átkerültek egyből a sütőlemezre. A gesztenyéket azért fontos bevágni, mert egyetlen gesztenye felrobbanása a sütőben negyed óra sütőtakarítást jelent… Kb. 20-25 perc alatt megsülnek, a héjuk a vágás mentén felpöndörödik. Ne várjuk meg, míg teljesen kihűl, mert utána sokkal nehezebb megpucolni, ráadásul meg is keményednek. Azbeszt kezűek előnyben. A barna vékony hártyát is le kell szedni róla sajnos, de ha jó minőségű a gesztenye könnyen lejön, ha mégsem akkor azokat áztassuk be picit vízbe.
Ha ezzel megvagyunk a tej és a víz keverékében főzzük meg puhára a gesztenyéket, miután édesítettük azt. Majd szűrjük le őket. A leszűrt cukros,tejes, gesztenyés ízű folyadékot szerintem ne öntsük ki a mosogatóba, hanem inkább a poharunkba….
A gesztenyeszemeket tegyük turmixgépbe. A cukorból és a vízből főzzünk pár perc alatt sűrű szirupot, amint öntsünk a gesztenyékre, az olvasztott vajjal vagy kókuszzsírral és a tejszínnel együtt. Szórjunk hozzá egy késhegynyi sót is. Végül turmixoljuk le, öntsük egy tálba és tegyük hűtőbe pár órára, aztán a fenti módon készítsük el pürének vagy krémnek, díszítsük tejszínhabbal, bár anélkül is finom.
Sütőtökös narancsos gesztenyekrém
Hozzávalók 2-3 pohárhoz
a fenti gesztenyepüré
ugyanannyi mennyiségű sült sütőtök
fél narancs leve
a díszítéshez (növényi) tejszínhab és reszelt narancslé
A gesztenyéket és a sütőtököt egy nagy tepsiben megsütöttem együtt. Elkészítettem a gesztenyekrémet a fenti recept alapján. A sütőtököt a narancslével botmixerrel simává turmixoltam és hozzákevertem a gesztenyéhez. Pohárba töltöttem és tejszínhabbal díszítettem, amire még alaposan megsikált narancs reszelt héját is rátettem. Ha van otthon kandírozott narancsod, azzal is feldobhatod.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja