Az idei receptválogatásunkban előkelő helyet kapott a gránátalma, mivel ezt a fantasztikus gyümölcsöt akár körethez, salátához és desszerthez is felhasználhatod! Csurig van antioxidánssal, segíti az emésztést is, így mindenképpen ajánlom, hogy legalább egy fogásban használj belőle. Válogass ünnepi gránátalmás receptjeimből és oszd meg velem kommentben tapasztalataidat, vagy éppen a saját kedvencedet!
Jó étvágyat, egészségben és szeretetben gazdag boldog karácsonyt kívánok!
Szeretettel: Zsuzsi
Karácsonyi zöldségköret gesztenyével és gránátalmával
Hozzávalók:
fél kg csicsóka
2 db cukkini
20 dkg gesztenye (pucolva)
1 db gránátalma
citromlé
só, bors
kakukkfű, rozmaring
kókuszolaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A gesztenyét felöntöttem vízzel, majd egyenként késsel bevagdostam keresztben a tetejüket, majd a sütőbe toltam kb. 25 percre. Én mindig kiszoktam egyet venni megkóstolni, hogy kellően puha-e.
A csicsókát megsikáltam alaposan, nem hámoztam, felkockáztam, a cukkinit szintén. Én grillserpenyőben kevés kókuszolajon sütöttem őket, de nyugodtan lehet ezeket is a sütőben, ha a gesztenye mellé, alá, fölé, befér, akkor simán mehetnek együtt. A cukkininek viszont kevesebb idő kell, azt én is csak akkor adtam a csicsókához, mikor az már félig megpuhult.
Ezalatt a gránátalmát félbevágtam, kiütögettem a magjait, mikor a gesztenye megsült, megpucoltam és a zöldségekkel együtt egy tálban összekevertem, rámorzsoltam a kakukkfüvet, megszórtam aprított rozmaringgal, meglocsoltam citromlével és tálalható.
Panna Cotta gránátalmával
(olasz eredetű, vaníliás krémdesszert)
Hozzávalók 4 főre:
250 ml kókusztej
250 ml habtejszín
4 db lapzselatin
fél mokkáskanál vaníliapor v vaníliarúd kikapart magjai
3 evőkanál nyírfacukor
1 db gránátalma
Elkészítés:
A kókusztejet, a habtejszínt, a cukrot, a vaníliát egy lábosba öntöttem és összemelegítettem. Nem kell forralni, mikor éppen gyöngyözni kezd, el lehet zárni alatta a gázt. Ezalatt a lapzselatinra hideg vizet öntöttem. Mikor a tejes, tejszínes keverék felforrósodott, lehúztam a tűzről és a lapzselatinokat kicsavartam a vízből, majd a tejbe tettem őket és egy habverővel elkevertem. Mikor picit hűlt, poharakba töltöttem és hűtőbe tettem pár órára, míg megdermedtek.
Tálalás előtt megszórtam a gránátalma magjaival.
Angyalok eledele - csodálatos karácsonyi desszert
Hozzávalók 20 x 25 cm-es tepsihez:
6 dkg liszt átszitálva
5 dkg kristálycukor (nálam nyírfacukor)
5 dkg porcukor (szintén őrölt nyírfacukor)
6 tojásfehérje
1 késhegynyi vaníliapor (van. cukor v vanília rúd kikapart magja is jó)
csipet só
1 teáskanál citromlé
Tetejére: görög joghurt v tejszínhab + gránátalma magok vagy egyéb bogyós gyümölcs + kókuszreszelék
Elkészítés:
A lisztet átszitáltam, beleszórtam a vaníliaport és a sót. A tojásfehérjéket felvertem, mikor félkemény volt a hab, beleszórtam a cukrot, aztán folytattam a műveletet, míg kemény tojáshabot kaptam, végül belekevertem a citromlevet is. Ebbe szitáltam és forgattam bele kb. 4 részletben a lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsült. Mikor elkezd barnulni a teteje, ellenőrizzük tűpróbával.
Vágjuk kockákra ha kihűlt, vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk korongokat belőle és díszítsük kedvük szerint. Bármilyen piros bogyós gyümölcs, de lekvár is jó hozzá.
Gránátalmás lencsesaláta - akár újévre is
Hozzávalók 6 főre:
25 dkg lencse
1 db gránátalma
2 közepes fej cékla
2 db narancs v 4 db mandarin
1 fej lilahagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál almaecet
negyed citrom leve
só, bors
3 db babérlevél
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál őrölt fahéj
szezámmag a tetejére (elhagyható)
Elkészítés:
A lencsét sós vízben a babérlevelek társaságában puhára főztem. A céklákat héjastól szintén puhára főztem.
Ezalatt félbe vágtam a gránátalmát, egy mély tálba nyomtam a magjait, majd kifordítottam a héjából és kézzel kiszedtem ami bent ragadt. A narancsokat felkockáztam, a lilahagymát szintén felaprítottam. Összekevertem a római köményt, a fahéjat, a chilit, az almaecetet, a citromlevet és az olajat egy tálban.
A céklák héját lehúztam, és felkockáztam őket. Mikor a lencse megpuhult leszűrtem, mély tálba öntöttem, hozzáadtam narancsot, a gránátalmát, a céklát, és meglocsoltam az öntettel, jól átforgattam a tetejét pedig megszórtam szezámmaggal.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa project blog