Pizza ami glutén- és laktózmentes, vegán és mindemellett még finom is - IGEN! Növényi fehérjével tettük még laktatóbbá és tartalmasabbá ezt a fantasztikus pizzát. Kísérletezz bátran a feltéttel, próbáld ki többféle ízesítéssel is!
Hozzávalók:
A tésztához:
450 gramm karfiol
48 gramm mandulaliszt
27 gramm natúr rizs fehérje por
3 evőkanál lenmagliszt
8 evőkanál víz
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
fűszerek az ízesítéshez, mint pl. bors, oregánó, és fokhagyma por
1 evőkanál kókuszolaj
A pesto szószhoz:
2 csomó friss bazsalikom
450 gramm friss spenót
15 gramm élesztőpehely
2 fokhagyma gerezd
1 citrom leve
tengeri só és bors ízesítéshez
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Egy nagy keverőtálba tedd bele a lenmaglisztet és 8 evőkanál vizet. Kézi habverővel keverd össze őket, és hagyd állni néhány percig, ez lesz a „tojás helyettesítő”.
3. Add hozzá a mandulalisztet és a fehérje port, a többi száraz összetevővel és fűszerrel együtt.
4. Készíts karfiolrizst! A friss karfiolt párold meg, majd tedd késes aprítóba vagy turmixgépbe és forgass párat rajta, hogy rizsszem nagyságú legyen. Tedd konyhai papírtörlőkendőre és nyomd ki belőle a nedvességet.
5. A karfiolrizst öntsd bele a többi száraz összetevőt tartalmazó tálba és kezdj tésztagolyót formázni belőle. Add hozzá a kókuszolajat ebben a fázisban, mivel kicsit ragadós lehet. Formázz tésztagolyót és nyújtsd vékonyra, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt pizzaformába.
6. Süsd kb. 10 percig.
7. Amíg a tészta sül, tegyél bele minden pesto összetevőt egy késes robotgépbe, majd turmixold simára. Tedd félre.
8. Miután letelt a 10 perc, vedd ki a tésztát a sütőből és kend meg a pesto szósszal, illetve szeletelj rá tetszés szerinti zöldségeket. Tedd vissza a pizzát a sütőbe még további 10-15 percre. Tartsd rajta a szemed, nehogy megégjen.
Forrás: growingnaturals.com/portfolio-items/vegan-protein-pizza-with-pesto-sauce/