Vegán tortaköltemény Receptversenyünk 2. helyezettjétől, Paulovics Petrától. Fantasztikus ízvilág ölt testet ebben a laktató és egészséges süteményben. Ideális ünnepi alkalmakra, hétvégi desszertnek, vagy csak arra, hogy megjutalmazzuk magunkat ;-). Olvasd el a tippeket is a recept végén, mielőtt hozzáfogsz az elkészítéshez!
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
100 g magozott datolya
50 g dió
50 g pörkölt, sótlan földimogyoró
40 g kókuszzsír
40 g vaníliás Vegán Prot3in Triplex fehérjepor
60 g mogyoróvaj
12 g keserű kakaópor
2 érett banán
3 dl növényi tej
1 evőkanál útifűmaghéj
6 g agar agar
2 evőkanál növényi tej
Elkészítés:
1. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A kimagozott datolyát forró vízzel leöntjük és állni hagyjuk néhány percig, hogy puhuljon, majd leszűrjük.
3. Az aprítógépbe helyezzük a diót, földimogyorót, a beáztatott és lecsepegtetett datolyát, valamint az olvasztott kókuszzsírt, és a számunkra megfelelő állagúra aprítjuk. Lehet egészen apróra, vagy ropogósra, ki hogy szereti.
4. Belesimítjuk a kibélelt tortaformába.
5. 180°C -on kb 5-8 percig sütjük, majd kihűtjük.
6. A z agar-agar és a 2 evőkanál növényi tej kivételével minden többi hozzávalót alaposan összeturmixolunk, hogy selymes, sima állagú legyen.
7. Az agar agart a 2 evőkanál tejjel a megfelelő módon elkészítjük: feloldjuk, melegítjük, majd hozzákeverjük a krémhez.
8. A kihűlt alapra öntjük a krémet és egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
9. Tálalás előtt óvatosan körbevágjuk a forma szélénél, hogy könnyen kijöjjön.
Tipp:
Az útifűmaghéjat előtte kávédarálóban egészen por állagúra lehet őrölni, ettől krémesebb lesz a végeredmény.
A süteményt dúsíthatjuk gyümölccsel úgy, hogy az alapra banánt, más gyümölcsöket fektetünk, mielőtt ráöntjük az elkészült krémünket.
Igény szerint emelhetünk a fehérjeadagon.
Az alap elhagyásával pohárdesszertet készíthetünk belőle.