Sokféleképpen fogyasztható ez a fasírt, hiszen nosztalgiázhatunk és hamburgert készítünk belőle, de akár főzelék/más köret mellé is nagyon finom, egészséges és tápláló feltét.
Elkészítése igazán egyszerű és gyors, nem igényel nagy konyhai gyakorlatot. Az összetevők bármelyik bioboltban beszerezhetőek.
Hozzávalók:
10-15 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor lestyán (ha nincs, jó a petrezselyemzöld is)
3 ek. zabpehelyliszt
2 szelet rozskenyér (száraz)
1 ek. gabonakolbász
1 kaliforniai paprika
só, majoranna, babérlevél, vegamix (ételízesítő)
2 ek. lenmagpehely + 2 ek. víz
Elkészítés:
A lencsét válogatás után beáztatjuk, majd ételízesítős, babérleveles és sós vízben megfőzzük.
A kenyereket hideg vízbe áztatjuk.
A hagymát apróra vágjuk és kevés vízben megpároljuk.
Egy tálba a kenyereket kinyomkodjuk, beletesszük a párolt hagymát, a megfőtt és szétturmixolt lencsét, majorannát, gabonakolbászt, fokhagymát, zabpehelylisztet, a beáztatott lenmagot (ez tartja össze, tojás helyett).
Apró kockákra vágjuk a paprikát, ezt is hozzáadjuk.
Majd apróra vágott lestyánnal vagy petrezselyemzölddel ízesítjük.
Egy tepsit kiolajozunk, erre halmokat formázunk, melyeket ellapítunk.
A tetejüket is megkenjük olajjal, majd közepes lángon, kb. 30 perc alatt (egyszer megforgatva) kisütjük.
Forrás:
Dankóné R. Magdolna blogja