Nincs otthon lasagne tésztád, de megkívántad ezt az olasz finomságot? Húsmentes verzióban szeretnéd elkészíteni? Esetleg gluténmentes receptet keresel? Ha ezek közül bármelyikre igen a válaszod, akkor ez a Te recepted! "Hamis lasagne" néven is szoktam emlegetni, de szerintem senkinek sem lesz hiányérzete, ha ezt a receptet próbálja ki az "eredeti" helyett ;-) Jó étvágyat kívánok hozzá!
Hozzávalók:
Szószhoz:
3 közepes padlizsán
3 kisebb cukkini
1 hámozott paradicsom konzerv
1 fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1-1 mokkáskanál őrölt római kömény és fahéj
egy csipet chili
só, bors
kókuszolaj
Tésztalapokhoz:
1 bögre(2,5 deci) hajdinaliszt (helyette zabliszt, rizsliszt stb. is jó)
1 tojás
1 mokkáskanál kurkuma (elhagyható)
víz
só
Sütéshez: kókuszolaj
Tetejére: friss paradicsom+2 deci kefir v tejföl + sajt
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összekevertem, sűrű palacsintatészta állagú legyen, majd egy négyzet alakú teflonsütőben kevés felforrósított kókuszolajon megsütöttem mindkét oldalát. Sima palacsintasütőben is lehet sütni több lapban, kb. kétszer olyan vastagra, mint a hagyományos palacsintákat.
A vöröshagymát felaprítottam, a padlizsánt kockákra vágtam, egy nagy serpenyőben kókuszolajon megpároltam mindkettőt. Az olajat lehet pótolni kell, mert a padlizsán szivacsként működik, közben befűszereztem a zöldségeket, majd felöntöttem a paradicsommal és összeforraltam az egészet, hagytam besűrűsödni, legyen szaftos, de ne ússzon a lében, különben eláztatja majd a tésztát.
A cukkinit vékonyan felkarikáztam, a paradicsomokat felszeleteltem, a sütőt előmelegítettem 180 fokra, a sütőformát vékonyan kikentem kókuszolajjal. Ezután belemozaikoztam a tészta felét, simán egy késsel méretre szabtam, nem baj, ha több darabban kerül az edénybe, csak fedje be teljesen az alját egy rétegben. Erre rákanalaztam a padlizsános ragu felét, majd ráfektettem a cukkinikarikákat, picit sóztam és borsoztam, ment rá paradicsomszelet is, majd ismét padlizsán, végül a tészta másik felével beborítottam, a tetejét megkentem kefir és a feta keverékével és még pár szelet paradicsomot tettem rá. Kb. fél óra sütés következett, míg a sajt rápirult kicsit. Ha kihűlt szépen szeletelhető.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja