Tudom, talán furcsa a név, de hívhatnám akár nyers mákos tésztának, vagy almás sütőtökös mákos desszertnek is, a lényegen nem változtat: vitamindús, ízletes finomság ami sem sütést sem főzést nem igényel. Kifejezetten télre való csemege, ráadásul elronthatatlan, hiszen módosíthatod bárhogy az összetevők mennyiségét ízlésed szerint, mindenképp finom lesz a végeredmény.
A sütőtököt is nyersen használom fel ezúttal, mert így is finom édes és vékony csíkokra vágva egyáltalán nem kemény. Az egész megkoronázása az ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag naspolya. Figyelj arra, hogy a naspolyából csak a teljesen puha példányok fogyaszthatóak: a héjából kell kinyomni a húsát, amiben néhány db magot is fogsz találni. Édes, puha, lédús, állagában és ízében is az almapürére emlékeztet.
Egészségedre! :-)
Hozzávalók adagonként:
1 db alma
kb. ugyanannyi mennyiségű sütőtök
pár kanál darált mák
a tetejére nálam most naspolya
méz, citromlé
Elkészítés:
Az almát és a tököt krumplihámozóval vékony szeletekre vágtam, de reszelni is lehet akár. Meglocsoltam pici citromlével és mézet csorgattam rá. Rászórtam a mákot, rátettem a naspolya kinyomott és kimagozott húsát.
TIPP: A sütőtök magok alatti részét érdemes belecsíkozni a salátába, mert mindig ott a legédesebb a húsa.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja