Ez a sütemény az egyik személyes kedvencem! Nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá sokféle alapanyag, sem túl sok bíbelődés és mégis látványos és finom! Liszt nélkül készül, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ezt a tésztareceptet használtam már más sütikhez is, pl. kisebb, szögletes formában fele adagban sütve, krém nélkül, csak gyümölcsökkel, amiket a sütés előtt szórtam a tetejére, de muffin-alapnak is kiváló. Tudod, én szeretek kísérletezni és Téged is erre buzdítalak: variáld a krémet, a gyümölcsöket és oszd meg velünk kommentben, hogy sikerült a Te sütid! Egészségedre! :-)
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
(28 cm-es forma is jó, úgy laposabb lesz kicsit)
50 dkg darált mák
10 dkg nyírfacukor
5 db tojás
10 dkg vaj
1 cs sütőpor
csipet só
Tetejére:
1 nagy doboz görög joghurt vagy mascarpone vagy (növényi) tejszínhab
10 dkg feketeribizli (vagy más bogyós gyümölcs, málna, ribizli, gránátalma)
Elkészítés:
A darált mákot összekevertem a sütőporral, a tojásokat szétválasztottam. A sárgáját habosra kevertem a cukorral és a puha vajjal, a fehérjéket habbá vertem a csipet sóval. A vajas keveréket belekevertem a mákba, majd óvatosan a fehérjehabot is beleforgattam. Kivajaztam egy kör alakú kapcsos tortaformát és 180 fokon kb. 40 perc alatt tűpróbáig sütöttem.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project blog