Az újévi lencsefőzelék nemcsak a pénztárcánkat tömi tele, hanem rengeteg jótékony hatásának köszönhetően a szervezetünknek is jót tesz. Az újév napján elfogyasztott apró szemes ételek állítólag vagyont és bőséget hoznak. Ez persze csak babona, a lencse a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai viszont egyáltalán nem.
Hasznos tápanyagok
A lencse igazi téli energiabomba, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, többek közt vas, magnézium, rostok és antioxidánsok találhatók benne nagy mennyiségben. A vas a vérképzéshez nélkülözhetetlen, a magnézium pedig karban tartja az idegeket, és serkenti a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag jut a sejtekhez. A rost rendbe teszi az emésztést, és csökkenti a vér koleszterinszintjét, így a szívbetegség és a stroke kockázatát is, illetve segít tisztán tartani az artériákat.
Igazi energiabomba
A lencse kalóriatartalmának 26 százalékát a fehérje adja, így remek választás vegetáriánusok számára is, akik az állati fehérjét szeretnék helyettesíteni valamivel. Magas szénhidráttartalma miatt a lencse kiváló energiaforrás: elegendő energiával lát el a munkához, a tanuláshoz vagy épp a sporthoz. Egy csészényi főtt lencsében csak 230 kalória van, mégis kellemesen eltelít. A hüvelyes zöldségben található antioxidánsok lekötik a szervezetben található káros hatású szabadgyököket, így lassítják az öregedési folyamatokat.
Nem csak főzelék készülhet belőle
A legnépszerűbb a barna lencse, de a zöldség vörös, sárga, fekete vagy zöld változatát is kipróbálhatjuk. A borsos ízű zöld lencse színe valóban inkább szürkés, és a többi változattal egyetemben finom főzeléket, levest vagy salátát készíthetünk belőle. Használjunk több színű lencsét is; a színpompás ebédet még a gyerekek is szívesebben megeszik. Ha pedig valamilyen különlegesebb fogásra vágyunk, reggelire vagy vacsorára a szendvicsekhez gyártsunk lencsekrémet: főzzük meg a lencsét sóval, sorssal, köménnyel, korianderrel és curryvel, tegyünk bele pár szál újhagymát feldarabolva, majd botmixerrel pürésítsük.