A mogyorókrém nem csak az amerikai nép eledele, de nem is csak az Európában sajnos oly' híres diabétesz-bajnok, cukrozott-kakaózott-mesterséges adalékanyagozott mogyorókrém. Létezik ugyanis a mogyorókrémnek egy egészséges változata, amit otthon is bárki elkészíthet. Kipróbáltam, működik!
Előre jelzem: elfogult vagyok, mert én nagyon szeretem a mogyorókrémet. Igen, a natúr, egészséges mogyorókrémet. A mogyoró pozitív élettani hatásáról egy másik cikkben írunk részletesen (ide kattintva elolvashatod), saját személyes vonzalmam ezen felül a mogyorókrémhez abban áll, hogy nagy mennyiségben tartalmaz növényi fehérjét és energiát, valamint hogy elképesztő variációban lehet finomabbnál finomabb falatokat készíteni vele.
De figyelem! A mogyorókrém nem véletlenül egyik kedvenc eledele a hegymászóknak és sportolóknak: rengeteg kalóriát tartalmaz (100 grammban közel 600 kalóriát!). Ez még nem feltétlenül gond, de feltétlenül tisztában kell lennünk ezzel ha fogyasztjuk, hogy azért mint minden másban, ebben is mértékletesnek kell lennünk.
Amit ne egyél
Ami kis hazánkban mogyorókrémnek hívatik – és általában ilyen néven árulják - az a mogyorókrémek egészségtelen univerzuma. Én nem javaslom őket fogyasztani magas cukor, hidrogénezett zsír és mindenféle egyéb adaléktartalmuk miatt, ami Neked sem hasznos.
Hogyan készítsünk otthon mogyorókrémet?
Amit viszont bátran fogyaszthatunk, és könnyen el is tudunk készíteni, az a házi mogyorókrém. Számtalan előnye van: gyorsan kész, csak mogyoró van benne és mi döntjük el hogy sós vagy édes irányba visszük ez az ízélményt.
Ami kell hozzá:
- turmixgép
- pörkölt, sótlan földimogyoró
Elkészítése:
Konyhaművészettől idegenkedő férfitársaim számára is könnyen végrehajtható.
1. Mogyorót turmixgépbe behelyezni.
2. Turmixgépet bekapcsolni, néhány percig turmixolni.
3. Kész a mogyorókrém!
Bármilyen hihetetlen, maga a folyamat tényleg ilyen egyszerű, amint azt a lenti képeken illusztrálom is:
Íme az alapanyag
A munkaeszköz
Pápá mogyorók!
Pár perc után már alakul!
Először poros szerkezetű lesz, de aztán elkezd krémesedni. Fontos, hogy azért néha pihentessük a turmixgépet, mert ha nem bivalyerős masinánk van, megszenvedheti a több perc folyamatos üzemet. Ne feledjük: ennek a műszaki eszköznek is legfontosabb alkatrésze a füst: ha egyszer az elszáll a gépből, többet már nem fog működni! :-)
Kész a nagy Mű!
Személyes kedvencem a „Péter-féle ribizligránát”:
teljes kiőrlésű buci + mogyorókrém + bio ribizlilekvár
(saját termés!) + méz
Jó étvágyat mindenkinek!
Péter