fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Tudta, hogy a földimogyoró kiváló fehérjeforrás?

Tudta, hogy a földimogyoró kiváló fehérjeforrás?

Nem véletlenül hívják a földimogyorót amerikai mogyorónak is, hiszen a Dél-Amerikában őshonos, hüvelyes növény például az Egyesült Államokban szinte minden háztartásban alapvető hozzávaló. Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, valamint remek fehérjepótló lehet vegetáriánusok számára is.

Peanuts on white backgroundNem véletlenül hívják a földimogyorót amerikai mogyorónak is, hiszen a Dél-Amerikában őshonos, hüvelyes növény például az Egyesült Államokban szinte minden háztartásban alapvető hozzávaló. Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, valamint remek fehérjepótló lehet vegetáriánusok számára is.

A földimogyoróról röviden...

A földimogyoró meglepő módon a hüvelyesek közé tartozik, Amerikában kezdték el termeszteni, de manapság már a legtöbbet Kínában és Indiában termelik. A földimogyoró egyik előnye, hogy szinte minden részét fel lehet használni. Itthon a legáltalánosabb felhasználási formája, mikor ovális alakú magját akár sózva vagy pörkölve fogyasztjuk. A 40-60% étkezési olajat tartalmazó magokból készült, hidegen préselt olaj viszont az olívaolajhoz hasonló, fontos étkezési alapanyag. A világ második legfontosabb olajnövénye. Sok helyen „pucolatlanul” főzik meg sós vízben, akár órákon át, hogy megpuhulva fogyasszák, sok süteménybe pedig használhatunk mogyorólisztet. A laktózérzékenyek alternatívaként tejszerű mogyoróitalt is készíthetnek belőle. Egyébként a megmaradt lombokat és „préspogácsát” takarmányként használják fel.

Milyen tápanyagok találhatók a földimogyoróban?

A mogyoró rengeteg növényi fehérjét tartalmaz, ami pótolhatja a vegetáriánusoknál kiesett éllati eredetű fehérjéket. Magas B1(tiamin) tartalma hozzásegítheti a jobb közérzethez és szellemi teljesítőképességhez, a benne található B3 immunerősítő és egészségmegóvó, valamint a B5 vitamin segít a jobb és mélyebb alvásban. Tíz deka amerikai mogyoróban annyi magnézium és foszfor található, ami a napi javasolt mennyiség felét fedezi. Filoszterol tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatása is van, ami miatt a gyógyszeriparban és szépségiparban is felhasználják. Utóbbiban főleg a száraz bőr, illetve az ekcéma kezelésére. Az olajos halak és spenót mellett pedig remek forrása a Q10 koenzimnek is.

Kinek nem ajánlott a fogyasztása?

Az amerikai gyerekek sokszor mogyoróvajas-lekváros szendviccsel indulnak a suliba, már ahova szabad. A mogyoró ugyanis egy nagyon allergén összetevő, sok amerikai iskolában ki is tiltják a földimogyorót tartalmazó ételeket egész létesítményekből. Egyébként óvatosan csipegessük, a fogyókúrázóknak erősen javasolt tartózkodni ettől az olajos magtól, ugyanis nagyon magas a kalóriatartalma (100 g = 570 kcal).

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
8 magas fehérjetartalmú nassolnivaló
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér