Mindjárt itt a karácsony, bejgli sütésre fel! A reform bejgli 2 dolog miatt a kedvencem: sosem reped ki és szépen ki tudtam belőle spórolni a hagyományos cukrot úgy, hogy közben mégis kellemesen édes maradt. Egy pohár tea mellé szerintem ez a legjobb reggeli az ünnepek alatt :-) Írjátok meg kommentben, ti milyen töltelékkel készítitek, vagy mi a ti titkotok a tökéletes karácsonyi bejglihez?
Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tészta:
70 dkg tönkölyliszt (fele fehér – fele teljes kiőrlésű)
25 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 deci tej (kókusztejet használtam)
2 evőkanál méz
2 evőkanál rumaroma
Diós töltelék:
25 dkg dió
1 deci tej (kókusztejet használtam)
2 evőkanál méz vagy nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
Mákos töltelék:
25 dkg darált mák
1 deci tej (kókusztejet használtam)
fél narancs leve és reszelt héja (citrom is jó helyette)
2 evőkanál méz vagy nyírfacukor
Elkészítése:
Langyos tejben elkevertem a mézet és belemorzsoltam az élesztőt és félretettem letakarva meleg helyre, míg felfutott az élesztő, vagyis szép habos réteg képződött a tetején. Ezalatt a lisztbe belekockáztam a vajat és kézzel elmorzsoltam benne. Ezután a lisztes keveréket, a tojássárgájával, a rumaromával és az élesztős tejjel összegyúrtam, majd félretettem pihenni, míg megkelt a tészta.
Ezalatt megcsináltam a töltelékeket. Egy kis lábosba beletettem a darált diót, ráöntöttem a kókusztejet, belereszelt a narancs héját és belefacsartam a levét, majd összemelegítettem és alaposan elkevertem az egészet, míg sűrű, de krémes, kenhető állagú lett. Ugyanezt tettem a mák esetében is. Itt lehet, hogy egy picit több folyadékra lesz szükség, vagy tejjel, vagy narancs- illetve citromlével lehet hígítani rajta, ha szükséges.
A tésztát 4 részre osztottam, kb. 30 dkg-os adagokra. Alaposan lisztezett deszkán kb. 30 x 25 cm-es téglalapokra nyújtottam őket. Mindkét tölteléket megfeleztem és rákentem a kinyújtott tésztalapokra. A két végét kb.2 centis csíkban visszahajtottam a töltelékre, majd hosszában feltekertem és vékonyan kivajazott tepsire fektettem.
A tetejüket megkentem a 2 tojás sárgájával, majd pihentettem fél órát, aztán megkentem a felvert fehérjékkel is, ami után szintén pihiznek egy fél órát. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam őket kb. 30 percre, félidőnél letakartam a tetejüket egy alufóliával, mert nagyon pirulni kezdtek. Kihűtve szépen szeletelhető.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog