Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
3000 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Receptek
Recept: tönkölylisztes reform bejgli

Recept: tönkölylisztes reform bejgli

A reform bejgli 2 dolog miatt a kedvencünk: nem reped ki és hagyományos cukor használata nélkül készül, mégis kellemesen édes. Diós és mákos bejgli recept!

Mindjárt itt a karácsony, bejgli sütésre fel! A reform bejgli 2 dolog miatt a kedvencem: sosem reped ki és szépen ki tudtam belőle spórolni a hagyományos cukrot úgy, hogy közben mégis kellemesen édes maradt. Egy pohár tea mellé szerintem ez a legjobb reggeli az ünnepek alatt :-) Írjátok meg kommentben, ti milyen töltelékkel készítitek, vagy mi a ti titkotok a tökéletes karácsonyi bejglihez? 

Hozzávalók 4 rúdhoz:

Tészta:

70 dkg tönkölyliszt (fele fehér – fele teljes kiőrlésű)

25 dkg vaj

3 dkg élesztő

2 tojássárgája

3 deci tej (kókusztejet használtam)

2 evőkanál méz

2 evőkanál rumaroma

Diós töltelék:

25 dkg dió

1 deci tej  (kókusztejet használtam)

2 evőkanál méz vagy nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

Mákos töltelék:

25 dkg darált mák

1 deci tej (kókusztejet használtam)

fél narancs leve és reszelt héja (citrom is jó helyette)

2 evőkanál méz vagy nyírfacukor

Elkészítése:

Langyos tejben elkevertem a mézet és belemorzsoltam az élesztőt és félretettem letakarva meleg helyre, míg felfutott az élesztő, vagyis szép habos réteg képződött a tetején. Ezalatt a lisztbe belekockáztam a vajat és kézzel elmorzsoltam benne. Ezután a lisztes keveréket, a tojássárgájával, a rumaromával és az élesztős tejjel összegyúrtam, majd félretettem pihenni, míg megkelt a tészta.

Ezalatt megcsináltam a töltelékeket. Egy kis lábosba beletettem a darált diót, ráöntöttem a kókusztejet, belereszelt a narancs héját és belefacsartam a levét, majd összemelegítettem és alaposan elkevertem az egészet, míg sűrű, de krémes, kenhető állagú lett. Ugyanezt tettem a mák esetében is. Itt lehet, hogy egy picit több folyadékra lesz szükség, vagy tejjel, vagy narancs- illetve citromlével lehet hígítani rajta, ha szükséges.

A tésztát 4 részre osztottam, kb. 30 dkg-os adagokra. Alaposan lisztezett deszkán kb. 30 x 25 cm-es téglalapokra nyújtottam őket. Mindkét tölteléket megfeleztem és rákentem a kinyújtott tésztalapokra. A két végét kb.2 centis csíkban visszahajtottam a töltelékre, majd hosszában feltekertem és vékonyan kivajazott tepsire fektettem.

A tetejüket megkentem a 2 tojás sárgájával, majd pihentettem fél órát, aztán megkentem a felvert fehérjékkel is, ami után szintén pihiznek egy fél órát. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam őket kb. 30 percre, félidőnél letakartam a tetejüket egy alufóliával, mert nagyon pirulni kezdtek. Kihűtve szépen szeletelhető.


Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog

Ezt láttad már?
RECEPT: Diétás édességek karácsonyra
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér