Hallottál már a Meyer citromról? Ez egy nagyon lédús, fűszeres ízű citromfajta, ami állítólag a mandarin (vagy narancs) és a sima citrom szerelemgyereke. Itthon a zöldségesnél nem annyira ismert (tapasztalataim szerint leginkább azok körében népszerű, akik szeretnek gasztroblogokat olvasgatni), így általában a sima citrom közé keverve, akár akciósan megvásárolható. Kicsit kisebb mint a hagyományos társa, sötétebb a héja, sok a magja és puhább, ezért a kevésbé hozzáértők számára nem olyan vonzó. Ha ilyet látsz valahol, azonnal vedd meg - és próbáld ki vele ezt az ínycsiklandó citrommártásos receptet, amit ihletett..
Hozzávalók 8-10 db-hoz:
3 dl köles
4 evőkanál darált mák
1-2 evőkanál xilit v nádcukor, méz
csipet só
fél narancs leve
Mártáshoz:
fél liter kókusztej (más tej is jó)
1 db (Meyer) citrom reszelt héja
1 db (Meyer )citrom leve
2 tojás sárgája
2 evőkanál kukoricakeményítő
1-2 evőkanál xilit v nádcukor, méz
Elkészítés:
A kölest dupla mennyiségű vízben megfőztem, közben édesítettem. Mikor beszívta az összes folyadékot még fedő alatt állni hagytam negyed órát, mikor kicsit kihűlt hozzácsorgattam a narancs levét, beleszórtam a mákot és alaposan összekevertem az egészet, majd botmixerrel még átmentem rajta párszor.
Ezután gombócokat formáztam belőle.
A mártáshoz a kókusztejet felforraltam, belereszeltem a citrom héját is, édesítettem, majd a tojások sárgáját simára kevertem a kukoricakeményítővel és 1-2 evőkanál vízzel, majd a kókusztejhez adtam és folyamatos keverés mellett megvártam, míg besűrűsödött és ismét forrni, pöfékelni kezdett a mártás és elzártam a gázt alatt, majd belefacsartam a citromlevet. Tálalható, hidegen és melegen is finom!
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog