Ez a lepényke tipikusan az, amit "mindenmentesnek" szoktak hívni: nem tartalmaz glutént, laktózt, tojást és cukrot sem. Ettől viszont még nem lesz ízmentes, sőt! Ez a lepénytípus eredetileg "socca" névre hallgat és Dél-Franciaországban igen népszerű. Nagyszerűsége szerintem pont az egyszerűségében rejlik és a sós-édes ízek kellemes keveredésében. Próbáld ki és írd meg kommentben, hogy ízlett! Egészségedre! :-)
Hozzávalók:
fél bögre csicseriborsóliszt
fél bögre víz
1 mokkáskanál himalája só
2 db rozmaring ág
1 db nektarin
3 db szilva
pár csepp balzsamecet (elhagyható)
méz (ízlés szerint / elhagyható)
kókuszzsír v egyéb olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csicseriborsólisztet elkevertem a vízben, a sóval együtt. Fogtam egy 20 cm átmérőjű teflon serpenyőt és miután felhevítettem egy fél evőkanál kókuszzsírt, beleöntöttem a masszát. Alacsony lángon hagytam sülni. Addig vékonyra szeltem a gyümölcsöket és meglocsoltam balzsamecettel. Mikor a lepény nagyjából összeállt és a teteje is kezdett megszilárdulni, akkor levetttem a gázról, rápakoltam a szilvát és a barackot, megszórtam rozmaringgal és visszatettem a gázra, kb. még negyed órára. Le is lehet fedni, úgy a gyümölcsök hamarabb megpuhulnak, és átsül a lepény. Akkor jó, mikor az széle elkezd barnulni és elválik a serpenyőtől.
Tálaláskor egy tányérra tettem és megszórtam friss rozmaringgal. Frissen az igazi, de másnap melegítve is egész jó volt.
TIPP: a méz kicsit édesebbé teszi és kiemeli az ízeket: sütés előtt, vagy akár után is csurgathatsz a gyümölcsök tetejére egy keveset.
Forrás: Zsuzsi blogja, palmafaproject.cafeblog.hu