Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Popeye titka: a spenót - tápanyagok, tárolás, elkészítés

Popeye titka: a spenót - tápanyagok, tárolás, elkészítés

A spenót extra egészséges étel - tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. Van, akinek mégsem ajánlott a fogyasztása? Ha igen miért? Mire figyelj vásárlásnál és hogyan tárold? Válaszok a cikkben + receptajánló. Katt a részletekért!

Izomerő a spenóttólPopeye egyszerű mesehős létére akkora legendává vált az Egyesült Államokban, hogy a texasi farmerek még szobrot is emeltek neki. Bizonyították azt is, hogy a gyerekek nagyobb kedvvel esznek zöldséget, ha megnéznek egy Popeye részt. Egyes források szerint a spenóttermelésre is pozitív hatással volt a szuper erős tengerész, miközben mások azt mondják: Popeye hihetetlen ereje egy tévedésen alapszik.

A spenót igazi vasbomba, ez tette Popeye-t is vasöklűvé! Legalábbis sokan ezt gondolják, egy mára már bizonyítottan téves kutatás alapján. A történet az 1800-as évekből indul, ekkor jegyezte le ugyanis egy német kémikus a spenót vastartalmát – hibásan. Bár valóban értékes vas-forrás, de egyetlen tizedesvessző elírása miatt hosszú ideig tízszer akkora vastartalmat tulajdonítottak neki, mint amennyit valóban rejt.

SpenótMások szerint a spenót annak kimagasló A-vitamin tartalma miatt lett Popeye szuper-tápláléka – ezt egyébként a képregény-verzióban maga Popeye is megemlíti. Az pedig vitathatatlan tény, hogy az A-vitaminnak jelentős szerepe van a testszövetek és a csontok megfelelő növekedésében.

Bármi is legyen az igazság, egy biztos: a spenótevéssel csak jót tehetünk!

A spenót tápanyag-tartalma:

A vas és az A-vitamin mellett ugyanis a spenótban megtalálhatók még:

  • C-vitamin - mely erős antioxidáns. Hozzájárul többek között a bőr egészségéhez, valamint az immunrendszer működéséhez.
  • K1-vitamin - mely alapvető a véralvadáshoz. Egyetlen spenótlevél fedezi a napi szükségleted több mint felét!
  • Folsav - mely a B9-vitamin egyik formája. A normál sejtműködéshez és szövetképződéshez elengedhetetlen jelenléte a szervezetben. Ezen kívül terhesség alatt rendkívül fontos, hogy elegendő folsavat fogyasszon a kismama. (Ide kattintva többet is megtudhatsz róla.>>)
  • Kalcium - a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen. Hozzájárul még az idegrendszer, szív és izmok működéséhez.
  • Lutein - a szem egészségét támogatja.
  • Kaempferol - antioxidáns, melyet összefüggésbe hoztak a rák- és krónikus betegségek kockázatának csökkentésével.
  • Nitrátok - a szív egészségét támogatja.
  • Quercetin - antioxidáns, mely a gyulladások és fertőzések elkerülése ellen lehet hatékony.
  • Zeaxanthin - szintén a szem egészségét támogatja, mint a lutein.

Ezen kívül sok egyéb vitamin és ásványi anyag található benne, mint például Magnézium, Kálium, B6 és E-vitamin is.

Milyen esetben nem ajánlott mégsem a fogyasztása?

Annak ellenére, hogy a spenót alapvetően nagyon egészséges, fogyasztása pedig emiatt rendkívül hasznos, mégis vannak olyan esetek, amikor problémát okozhat a fogyasztása:

Vesekő esetén - a vesekő savból és valamilyen ásványi sóból épül fel. Leggyakrabban kálcium-oxalát alkotja. A spenót kalcium és oxalát tartalma is igen magas, így aki hajlamos a vesekőre, inkább kerülje el a spenótos ételeket.

Vérhigítók szedése esetén - ahogy már írtuk, a spenótnak rendkívül magas a K1-vitamin tartalma. A K1-vitamin sok testi funkcióban részt vesz, de elsősorban a véralvadásban betöltött szerepe ismert. Éppen ezért aki vérhígítót szed, annak tanácsosabb nem fogyasztani nagy mennyiségben, rendszeresen zöld levélzöldségeket, így spenótot sem.

Popeye titka: a spenót - tápanyagok, tárolás, elkészítésHol érdemes venni és mire figyelj vásárlásnál?

Ha frissen veszed piacon vagy zöldségesnél, mindig a ropogós, szép zöld levelűt vedd meg. Úgy kell kinéznie, mint amit épp csak leszedtek - ne legyen fonnyadt, hervadt. Ha teheted, vegyél biot, mivel sajnos a spenót sok növényvédőszer maradékot szokott tartalmazni. Ne vedd meg, ha már vannak benne rohadt levelek, barnul vagy sárgul. Nem árt azt is nézni, hogy nem tetvesek-e a levelek.

Nézd meg a levelek szárát, mennyire rostos/szálas. Ha vékony és rugalmas, akkor fiatalabbak a levelek, ha vastagabb és rostosabb, akkor érettebb már. Receptre szabva vásárolj - a fiatalabb levelek salátába, nyers felhasználáshoz ideálisak. Főzéshez, sütéshez válassz érettebb növényt. Hőkezelésnél nagyon összeesik, ezzel számolj, mikor vásárolsz.

Ne vegyél csomagolva spenótot, ha látod, hogy nedves a zacskó belseje, mert akkor rohadnak benne a levelek. Ne is mosd meg őket, csak közvetlenül felhasználás előtt!

Nem mindig a friss a legjobb választás - leszedés után néhány nappal is már veszít tápanyag tartalmából. Ha konzerv vagy fagyasztott terméket veszel, az azonnal feldolgozásra kerül betakarítás után, így viszonylag jól megőrzi tápanyagtartalmát a nyersen utaztatott levelekkel ellentétben.

Veheted tehát fagyasztva is, lehet leveles formában - akár kis gombócokban lefagyasztva kapni - vagy aprítva. Fagyasztott spenótot csak sütéshez/főzéshez érdemes választani.

Hogyan tárold a spenótot?

A nyers spenótleveleket csomagold papírtörlőbe, így tedd őket dobozba és a hűtő zöldséges fiókjába. Így nem fog összetörni és a papírtörlő felszívja a fölösleges nedvességet. Ne tedd viszont alma vagy banán közelébe, mert megrohad.

Teheted tiszta műanyagzacskóba is, ha pár napon belül el akarod fogyasztani. Itasd le a nedvességet papírtörlővel, mielőtt elteszed, amit hagyj is a zacskóban, hogy felszívja a párát.

Ha a hűtőbe tetted, ügyelj rá, hogy 0 fokon már megfagyhat a spenót. Állítsd 4 fokra a hőmérsékletet, hogy megakadályozd a folát és a karotinoid tartalmának csökkenését.

Ha szeretnéd hónapokig tárolni, fagyaszd le (maximum 9-14 hónapig áll el így). Ehhez először blansírozd a leveleket egy-két percig forrásban lévő vízben, utána áztasd jéghideg vízben ugyan ennyi ideig. Ezután vedd ki a vízből és csavard ki a leveleket. Tedd őket fagyasztó zacskóba, és úgy a mélyhűtőbe. Ha kisebb porciókat szeretnél, fagyasztás előtt vegyél egy maroknyi levelet, csinálj belőle egy gombócot és szorosan fóliázd be folpackkal, így tedd a spenótlabdákat a fagyasztózacskóba. Blansírozás nélkül is fagyaszthatod, így kb. hat hónapig áll el, de így nyálkásabb lesz az eredmény, például főzeléknek használhatod.

Popeye titka: a spenót - tápanyagok, tárolás, elkészítésPróbáld ki nyersen is!

A legtöbben főzelékként ismerik a spenótot, pedig érdemes nyersen is kipróbálni köretként, salátákhoz, vagy akár zöld turmixba. A spenótban található vitaminokat így tudod leginkább megőrizni. Felhasználás előtt mindenképp mosd meg, de ne áztasd hosszan, inkább többször mosd át langyos vízzel. Salátának elsősorban a bébispenót javasolt.

Ha megjött a kedved Popeye kedvencéhez, próbáld ki spenótos ételeinket! Kattints a receptekért:

Spenótos krumplimuffin

Spenótos tonhalas rizottó

Spenótfőzelék liszt-és tejmentesen

Pritaminpaprikás spenótsaláta

Felhasznált irodalom
healthline.com/nutrition/foods/spinach
wikihow.com/Keep-Spinach-Fresh
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Zöldséges curry csicseriborsóból és spenótból, bulgurral
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér