Mint mindig, a Netamin név most is garancia a minőségre! A készítmény prémium minőségű, bio minősített Chlorella algát tartalmaz, amely megfelel az Európai Unió bio termékekre vonatkozó szigorú előírásainak. Emellett GMO-mentes is, vagyis nem tartalmaz génmódosított összetevőt.
A termék kimagasló tisztaságú Chlorella algát tartalmaz, melyet szorosan ellenőrzött körülmények között tenyésztenek, és nehézfémekre és egyéb szennyeződésekre is tesztelnek, így minden egyes tabletta esetén garantálható a biztonságosság és a hatásosság!
A Netamin Optimalizált Chlorella Alga többet nyújt az átlagos Chlorella tartalmú készítményeknél: attól különleges, hogy magas piperin-tartalmú feketebors-kivonatot adtunk hozzá, ami elősegíti a Chlorellában lévő tápanyagok hasznosulását. Az alga nehezen emészthető sejtfalát mechanikus úton törtük fel, magas hő vagy vegyszerek használata nélkül, az aktív összetevők megőrzése és a legjobb emészthetőség érdekében. Így szervezeted a lehető legtöbbet kapja a Chlorella pozitív hatásaiból – ez a „Netamin Optimalizálás” lényege.
India 5000 éves tradicionális gyógyászatában, az ájurvédában előszeretettel használják a fekete borsot az „emésztő tűz” (agni) felélesztésére – vagyis az emésztés, tápanyag-felszívódás javítására. Az ájurvédikus gyógynövény keverékek jelentős részében megtalálható a fekete bors, hiszen már több ezer éve megfigyelték, hogy így növelhető a hatóanyagok pozitív hatása.
A fekete bors legfőbb alkotóeleme a piperin, amely a csípős ízéért is felelős. Modern vizsgálatokból tudjuk, hogy ez az a hatóanyag, amely jelentős mértékben javíthatja a tápanyagok véráramba való felszívódását és hasznosulását. Ezt többféle módon éri el: többek között az emésztőenzimek serkentésével, bizonyos lebontó, átalakító enzimek gátlásával, a bélrendszer vérellátására és a bélmozgásra gyakorolt hatással.1-5
Kutatások alapján a piperin a különböző tápanyagok és hatóanyagok felszívódását legalább 30%-kal és akár 200%-kal is javíthatja.6,7 A Chlorella algában található számos tápanyag felszívódását fokozhatja a piperin – például a C-vitamin, folát, B12-vitamin és egyéb B-vitaminok, vas, cink, réz, kalcium, magnézium, A- és E-vitamin, béta-karotin és számos aminosav is ide sorolható.8
A Netamin Optimalizált Chlorella Alga tabletta ideális választás:
A Chlorella (tudományos nevén Chlorella pyrenoidosa) egy kb. 3 milliárd éve létező egysejtű zöld alga. Földünk egyik legősibb élőlénye. Édesvizekben növekszik, ahol a napenergiát fotoszintézis révén tiszta táplálékká alakítja át. Már az aztékok is fogyasztották, napjainkban pedig az egyik legegészségesebb szuperélelmiszerként tartják számon.9
Ez az ősi zöld alga a világ egyik legtápanyagdúsabb élelmiszere. Nem véletlen, hogy a NASA is használni tervezi a hosszabb űrutazásokon, ahol két létfontosságú feladatot is ellát majd: egyrészt oxigént állít elő, másrészt táplálékként is szolgál az asztronauták számára.10
A Chlorella alga értékes tápanyagok gazdag tárháza
A Chlorella alga a létező legmagasabb klorofill-tartalmú növény.11 Akár 100-szor több klorofill van benne, mint a zöld leveles zöldségekben és akár 10-szer több, mint a Spirulina algában!12 A klorofill kutatások szerint immunerősítő, antioxidáns és méregtelenítő hatással bírhat.13-16
A Chlorella algáról már több száz tudományos vizsgálat született, amelyek alapján elképesztően széles skálán mozognak a hozzá fűzhető jótékony hatások. A kutatási eredményekről hosszasan lehetne írni, de ehelyett inkább a négy legfontosabb területet emeljük itt ki:
A Chlorella alga természetes méregtelenítő hatása már hosszú ideje ismert. Az utóbbi években több kutatás is megerősítette, hogy képes megkötni a testben felhalmozódó méreganyagokat (toxinokat) és elősegíti a vérből, sejtekből, szövetekből és szervekből történő kivezetésüket.
Eddigi vizsgálatok alapján a Chlorella alga különösen hatékony lehet a különböző nehézfémek (pl. higany, ólom, alumínium) és a bizonyítottan rákkeltő, elsősorban a magas hőfokon sütött vagy főtt húsokban található heterociklusos aminok (HCA) eltávolításában.17-21
A Chlorella alga a nehezen lebomló, a környezetben és a szervezetben hosszú ideig megmaradó szerves vegyületek (persistent organic pollutants, POP) természetes úton való kiürülését is segíti.22 Ezek forrásai pl. rovarölő szerek, oldószerek, gyógyszerek és ipari vegyszerek.
A Chlorella alga fogyasztása vizsgálatok alapján jelentősen megnöveli a szervezetben jelenlevő antioxidánsok szintjét.23,24 Az antioxidánsok segítenek megóvni a sejteket a szabad gyökök által okozott és öregedéshez, krónikus betegségekhez hozzájáruló oxidatív stresszel szemben.
Egy koreai kutatásban a napi 6 gramm Chlorella alga fogyasztók vérében 44%-kal több volt az antioxidáns C-vitamin szintje, mint azoknak, akik hatóanyagmentes placebót kaptak.25
A Chlorella algában számtalan antioxidáns anyag található, vitaminok és ásványi anyagok mellett karotinoidok, astaxanthin, lutein és fucoxanthin is. Emellett egyedülálló összetevője a Chlorella Növekedési Faktor (CGF), ami segítheti a gyors, sejtszintű regenerációt.11
Kutatások azt mutatják, hogy a Chlorella alga fokozhatja az immunrendszer működését, így segítheti a szervezet kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák) elleni védekezését, valamint a krónikus betegségek kockázatának csökkentését is.
Egy koreai kutatásban egészséges felnőttek szedtek 8 hétig napi 5 gramm Chlorella alga tablettát, amitől javult a természetes ölősejtek aktivitása és a szervezet korai gyulladásos válasza.26 A természetes ölősejtek a legfontosabb immunsejtek, feladatuk, hogy elpusztítsák a fertőzött vagy tumorossá fajult sejteket.
További kutatásokban a Chlorella alga növelte az antitestek szintjét a szervezetben, illetve javította az influenza elleni oltásra adott választ idős embereknél.27,28 A Chlorella alga rendkívül gazdag immuntámogató összetevőkben, úgymint C-vitamin, B12-vitamin, vas, többszörösen telítetlen zsírsavak, poliszacharidok.21,23,29,30
Méregtelenítő, sejtvédő és immunerősítő tulajdonságai mellett a Chlorella legtöbbet kutatott hatása az, hogy támogathatja a szív- és érrendszer egészségének fenntartását. Több kimagasló minőségű (kettős vak, placebo-kontrollált, randomizált) klinikai vizsgálat is arra jutott, hogy napi 5-10 gramm Chlorella alga csökkenti a teljes és LDL („rossz”) koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét.31-33
Egy japán vizsgálatban napi 4 gramm Chlorella alga 12 hét alatt hatékonyan csökkentette a magas vérnyomással küzdők vérnyomását. A csökkenés a határeseti magas vérnyomásban szenvedőknél (140-160/90-95) jelentősebb volt, mint a magas normális vérnyomásúaknál (120-139/80-89).34
Egy másik vizsgálatban a Chlorella alga kiegészítőt szedőknél kevésbé voltak merevek az artériák, ami fontos, a vérnyomásra hatással bíró tényező.35 Kutatók szerint az algában található arginin aminosav, kálium, kalcium és omega-3 segítheti megelőzni az artériák merevvé válását.35,36
*Ez az ismertető nem a Netamin Optimalizált Chlorella Alga tablettára vonatkozik - általában véve mutatja be a chlorella algáról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Optimalizált Chlorella Alga tabletta nem gyógyhatással rendelkező készítmény.
OGYÉI szám: 34742/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Chaudhri SK, Jain S. A Systematic Review of Piperine as a Bioavailability Enhancer. J Drug Deliv Ther. 2023;13(4):133-136.
2 Acharya SG, Momin AH, Gajjar AV. Review of piperine as a bio-enhancer. Am J Pharm Tech Res. 2012;2(2):32–44.
3 Damanhouri ZA. A Review on Therapeutic Potential of Piper nigrum L. (Black Pepper): The King of Spices. Med Aromat Plants. 2014;3(3):161.
4 Srinivasan K. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-748.
5 Feng X, Liu Y, Wang X, Di X. Effects of piperine on the intestinal permeability and pharmacokinetics of linarin in rats. Molecules. 2014;19(5):5624-5633.
6 Kesarwani K, Gupta R, Mukerjee A. Bioavailability enhancers of herbal origin: an overview. Asian Pac J Trop Biomed. 2013;3(4):253-266.
7 Majeed M, Prakash L. Targeting Optimal Nutrient Absorption with Phytonutrients. East Windsor, NJ: Sabinsa Corporation; 2007.
8 Dudhatra GB, Mody SK, Awale MM, et al. A comprehensive review on pharmacotherapeutics of herbal bioenhancers. ScientificWorldJournal. 2012;2012:637953.
9 Caporgno MP, Mathys A. Trends in Microalgae Incorporation Into Innovative Food Products With Potential Health Benefits. Front Nutr. 2018;5:58.
10 www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/photobioreactor-better-life-support
11 Bengwayan PT, Laygo JC, Pacio AE, et al. A comparative study on the antioxidant property of Chlorella (Chlorella sp) tablet and glutathione tablet. E Int Sci Res J. 2010;2(1):12–25.
12 Bazarnova, J, Nilova L, Trukhina E, Bernavskaya M, Smyatskaya Y, Aktar T. Use of Microalgae Biomass for Fortification of Food Products from Grain. Foods. 2021;10(12):3018.
13 Ulbricht C, Bramwell R, Catapang M, et al. An evidence-based systematic review of chlorophyll by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2014;11(2):198-239.
14 Mishra VK, Bacheti RK, Husen A. Medicinal uses of chlorophyll: a critical overview. In: Le H, Salcedo E, editors. Chlorophyll Structure, Production and Medicinal Use. New York, NY, USA: Nova Science Publishers, Inc.; 2012. pp. 177–196.
15 İnanç A. L. Chlorophyll: structural properties, health benefits and its occurrence in virgin olive oils. Akademik Gıda. 2011;9:26–32.
16 Pérez-Gálvez A, Viera I, Roca M. Carotenoids and Chlorophylls as Antioxidants. Antioxidants (Basel). 2020;9(6):505.
17 Uchikawa T, Kumamoto Y, Maruyama I, Kumamoto S, Ando Y, Yasutake A. Enhanced elimination of tissue methylmercury in Parachlorella beijerinckii-fed mice. J Toxicol Sci. 2011;36(1):121-126.
18 Ogawa K, Fukuda T, Han J, Kitamura Y, Shiba K, Odani A. Evaluation of Chlorella as a Decorporation Agent to Enhance the Elimination of Radioactive Strontium from Body. PLoS One. 2016;11(2):e0148080.
19 Qian H, Zhu K, Lu H, et al. Contrasting silver nanoparticle toxicity and detoxification strategies in Microcystis aeruginosa and Chlorella vulgaris: New insights from proteomic and physiological analyses. Sci Total Environ. 2016;572:1213-1221.
20 Lee I, Tran M, Evans-Nguyen T, et al. Detoxification of chlorella supplement on heterocyclic amines in Korean young adults. Environ Toxicol Pharmacol. 2015;39(1):441-446.
21 Rani K, Sandal N, Sahoo PK. A comprehensive review on chlorella-its composition, health benefits, market and regulation scenario. Pharma Innov J. 2018;7(7):584–589.
22 Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015;28(6):675-686.
23 Bito T, Okumura E, Fujishima M, Watanabe F. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. Nutrients. 2020;12(9):2524.
24 Bishop WM, Zubeck HM. Evaluation of microalgae for use as nutraceuticals and nutritional supplements. J Nutr Food Sci. 2012;2(5):147.
25 Lee SH, Kang HJ, Lee HJ, Kang MH, Park YK. Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers. Nutrition. 2010;26(2):175-183.
26 Kwak JH, Baek SH, Woo Y, et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutr J. 2012;11:53.
27 Otsuki T, Shimizu K, Iemitsu M, Kono I. Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Nutr J. 2011;10:91.
28 Halperin SA, Smith B, Nolan C, Shay J, Kralovec J. Safety and immunoenhancing effect of a Chlorella-derived dietary supplement in healthy adults undergoing influenza vaccination: randomized, double-blind, placebo-controlled trial. CMAJ. 2003;169(2):111-117.
29 Calder PC. Very long chain omega-3 (n-3) fatty acids and human health. Eur J Lipid Sci Technol. 2014;116(10):1280–1300.
30 Paschoal VA, Vinolo MA, Crisma AR, Magdalon J, Curi R. Eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) acid differentially modulate rat neutrophil function in vitro. Lipids. 2013;48(2):93-103.
31 Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001;7(3):79-91.
32 Ryu NH, Lim Y, Park JE, et al. Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutr J. 2014;13:57.
33 Mizoguchi T, Takehara I, Masuzawa T, Saito T, Naoki Y. Nutrigenomic studies of effects of Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease. J Med Food. 2008;11(3):395-404.
34 Shimada M, Hasegawa T, Nishimura C, et al. Anti-hypertensive effect of gamma-aminobutyric acid (GABA)-rich Chlorella on high-normal blood pressure and borderline hypertension in placebo-controlled double blind study. Clin Exp Hypertens. 2009;31(4):342-354.
35 Otsuki T, Shimizu K, Iemitsu M, Kono I. Multicomponent supplement containing Chlorella decreases arterial stiffness in healthy young men. J Clin Biochem Nutr. 2013;53(3):166-169.
36 Sansawa H, Takahashi M, Tsuchikura S, Endo H. Effect of chlorella and its fractions on blood pressure, cerebral stroke lesions, and life-span in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2006;52(6):457-466.
Napi 2x3 tabletta szedése javasolt, bő folyadékkal, étkezés előtt fél órával.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz (6 tabletta) NRV%* Chlorella alga
(Chlorella pyrenoidosa)
(tört sejtfalú)
2850 mg
**
- ebből klorofill 57 mg ** - ebből B12-vitamin 5,7 μg 228% Feketebors-kivonat
- ebből piperin3,3 mg
2,52 mg**
*
* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)
** = Nincs meghatározott napi beviteli referencia érték
Összetevők:
chlorella alga por (Chlorell apyrenoidosa), tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói), feketebors-kivonat.